Пътеводител в кухнята: Как да изберем перфектния кухненски гръб

  • 25 юни 2015 14:48

  • 19527
  • 0
Пътеводител в кухнята: Как да изберем перфектния кухненски гръб
©

Кухненският гръб отдавна не е просто заден фон, поставен в пространството зад мивката и печката. Целият облик на помещението се подчинява на него, в зависимост от материала и цвета, от които е направен. Ако ви предстои обзавеждане на нова или сте планирали ремонт на настоящата кухня, от тази статия можете да почерпите идеи как да изберете перфектния гръб за нея.

 

Кухненски гръб с плочки

Източник

Изключително популярен, кухненският гръб, направен с плочки, намира широко приложение в немалко домове. За направата му може да се използва теракот, керамика, гранитогрес, да се постигне сполучлива имитация на камък, дърво. Лесно се поддържа и почиства. Ако ви се счупи или напука една от плочките, достатъчно е да замените само нея, без да сваляте останалите.

Предимства: Богато разнообразие от цветове и форми. Плочките са с висока устойчивост на топлина, влага, надраскване. Поставянето им не изисква пет висши образования, в същото време са на добри цени-разбира се, зависи от конкретния клас материал, който сте избрали.

Недостатъци: Цветовото разноообразие само по себе си може да ви създаде проблеми, ако не съобразите избора си с начина си на живот. При по-интензивно готвене, предполагащо честа поява на пръски от мазнина, последните ще си личат много върху светли плочки и ще се налага почти ежедневно почистване. В същото време, и най-малката прашинка се откроява върху тъмните фонове. Затова е добре да съобразите предпочитания от семейството нюанс с натовареността в кухнята.

Вижте още: Пътеводител в кухнята: Как да изберем мивка

 

Кухненски гръб от технически камък

Източник

За основа, при изработката на технически камък, се използва кварц. Добре е, при избора на този материал, да се спрете на фирма, влагаща по-малък процент смола за примес. Устойчив е на топлина и надраскване, и наред с това е наистина здрав.

Предимства: Топлоустойчив, не се надрасква, запазва отличния си външен вид достатъчно дълго време. Богатото разнообразие от цветове, в което се предлага, задоволява всеки интериорен каприз. Монтира се на големи панели и затова не се използват кърпежи или, ако има такива, са съвсем малко.

Недостатъци: Доколкото може да се отчете като минус, при поставянето на кухненски гръб от технически камък, не е добра идея да експериментирате с "направи си сам" начинания. За да ви е мирна главата, обърнете се към майстор.

 

Кухненски гръб от стъкло

Източник

Кухненският гръб от стъкло е правилното решение, ако искате изчистен дизайн за кухнята си. Също като техническия камък, и стъклото се предлага в големи панели, съобразени с пространството, където ще бъде поставено. Различни цветови варианти и текстури и при този вариант не липсват, което ви позволява да се радвате на много красиви изпълнения.

Предимства: Кухненският гръб от стъкло се отличава със здравина и издържливост, поддържа се и се почиства с лекота. Поставянето му също е лесно, като може да се залепи или закрепи за стената с винтове.

Недостатъци: Пръските от вода и мазнина си личат ясно върху стъклената повърхност, добре е да се почиства редовно. Същото се отнася и за праха.

Вижте още: Лепене на плочки-цени

 

Кухненски гръб от гранит

Източник

Кухненски гръб от гранит стои еднакво добре в модерна кухня и в такава, решена в ретро стил. Допълнително предимство е, че на практика е невъзможно да съществуват две напълно еднакви гранитени плочи, което оигурява уникалност на визията.

Предимства: Гранитът е лесен за почистване и можете да избирате измежду различни цветове, за да получите перфектен изглед за кухнята си.

Недостатъци: Тъй като гранитът е порест материал, е необходимо да се полира, за да се избегне по-бързото му похабяване.

 

Кухненски гръб от полимерна мазилка

Източник

Отново имаме богат избор на цветове. Разнообразието от текстури варира от идеално гладка до по-груба повърхност. Веднъж поставен, кухненският гръб от полимерна мазилка се поддържа лесно. Цените са приемливи.

Предимства: Почиства се лесно, само с помощта на мека гъба и кърпа. Кухнята ви изглежда прекрасно и уютно.

Недостатъци: Ако по някаква случайност успеете да повредите гърба от полимерна мазилка, той няма да може да се поправи и ще се наложи цялостна подмяна.

Кухненски гръб от мрамор

Източник

Където и да е замесен мраморът, осигурява висока класа и лукс на помещението. Важно е да се знае, че също като гранита, това е порест материал и е нужно да се запечата, за да няма нежелано оцветяване.

Предимства: Поставите ли кухненски гръб от мрамор, можете да бъдете сигурни, че сте горд собственик на рисунък, който не се среща в никоя друга кухня. В същото време вашата е изискана и стилна.

Недостатъци: Мраморът е от по-висок ценови клас, което е очаквано, предвид качеството, което предлага. Излъчването му е по-студено и въздържано, което би било проблем за хора с топъл темперамент.

Вижте още: Всичко за почистването на кухненските шкафове

 

Кухненски гръб от ламинат

Източник

Ако търсите нещо по-семпло, кухненският гръб от ламинат е идеалният избор за вас. Може да бъде изработен така, че да изглежда като истински камък или дърво, макар и да не повтаря качествените характаристики на оригиналите.

Предимства: Водоустойчив е и се почиства лесно. Кореспондира добре с останалите повърхности в кухнята, излъчва топлота.

Недостатъци: Не трябва да се монтира близо до газови котлони и се препоръчва да има поне 10 см разстояние между кухненския гръб от ламинат и печка от какъвто и да е тип. За този материал с особена сила важи изискването да бъде добре и плътно монтиран, най-вече за да се избегне проникването на влага.

Представихте ли си вече как изглежда кухнята ви с избрания то вас кухненски гръб? За да се превърнат идеите ви в реалност, направете безплатна заявка за ремонт на кухня бързо и лесно, без обвързване. Разгледайте офертите от майстори във вашия район, изберете начин на комуникация, и се спрете на изпълнител, след чиято работа с радост ще оставите позитивна оценка.


 

 

 

 

 

 

Последвайте канала на

19527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини