НС даде възможност на КЕВР да отложи вдигането цената на тока с 1 месец

  • 25 юни 2015 13:15

  • 1955
  • 5
НС даде възможност на КЕВР да отложи вдигането цената на тока с 1 месец
© Булфото (архив)

Парламентът даде възможност на КЕВР да удължи с един месец - до 31 юли регулаторният период, приключващ в края на юни.

Това стана с промени в Закона за енергетиката, приети на първо и второ четене в едно заседание. Законопроектът е внесен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Предложението предвижда ценовият/регулаторният период, който приключва на 30 юни 2015 г. за цените на дружествата в сектор "Енергетика" и "Топлоенергетика", да може да се удължи със срок до един месец, считано от датата на изтичане на периода. В случай на удължаване на срока, комисията се произнася по заявленията за утвърждаване на цени, подадени от енергийните предприятия до влизането в сила на този закон, решиха още депутатите. При необходимост се провежда открито заседание или обществено обсъждане в срокове, определени от комисията. Предлага се законът да влезе в сила от 30 юни.

Други промени в закона са намаляване на тежестта свързана с разходите за енергия на възобновяемите източници. Както и това, че се заявява намерението на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества. По време на дебатите Красимир Каракачанов от ПГ на Патриотичният фронт каза, че с това отлагане на вдигането цената на тока се дава възможност на правителството и на временната анкетна комисия за наблюдението и дейността на КЕВР да свършат работа.

Депутатите също така удължиха до 31 юли срокът на действие на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31 януари 2015 година. С оглед на огромния обем информация, който трябва да бъде обработен, както и на изпълнението на останалата част от възложената за изпълнение задача, времето, определено за работата на комисията, е недостатъчно, посочва в мотивите си към проекта за решение Валери Симеонов, председател на комисията.

Предстои проверка и оценка на работата на когенерациите, заводските централи и топлофикациите. Освен това за завършване на оценката за финансовото състояние на отрасъла "Енергетика" е необходимо да бъдат анализирани и резултатите от проверките, които комисията възложи на Агенцията за държавна финансова инспекция, първите от които ще бъдат предоставени до края на юни, се отбелязва в мотивите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1955 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.06.25 | 21:18

5
a Tikvata diga li go,onq v ga6tite xaxaxax
Ало

2015.06.25 | 21:18

4
Doide li populista Tikvo4 i se zapo4va s igrite i vdigane na toka! I kakvo kato go otlojat s 1 mesec tova ni6to ne pomaga na biznesa!
,УЕИ

2015.06.25 | 21:18

3
ТОКА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ .ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ НА ХОРАТА ЧЕ УЖ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПРОТИВ.ЗА ДА МОЖЕ ДА НЯМА ПАК БУНТОВЕ И БОЙКО ДА СИ ХОДИ.ТЕЗИ ТАРИКАТСКИ РАБОТИ НА БОЙКО МИ СА ЯСНИ НА МЕНЕ АМИ НЕЗНАМ ПРОСТИАЯТ НАРОДА КВО ЩЕ КАЖЕ НАЕСЕН.ДАЛИ ЩЕ ИМА ДЪРВЕТА И КАМЪНИ

2015.06.25 | 21:18

2
АТАКА ДПС БСП за една година задължяха НЕК със 3 милиарда лева! ПОМНИМ!
хатакларъ Е ПРОЕКТ НА ДПС

2015.06.25 | 21:18

1
бкп дпс И хатакларъ СА БОКЛУЦИ

Добави коментар

Водещи новини