Томислав Дончев: Отговорните институции трябва да предотвратят поскъпването на тока

  • 24 юни 2015 15:22

  • 963
  • 0
Томислав Дончев: Отговорните институции трябва да предотвратят поскъпването на тока
©

Правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес. Това каза пред журналисти вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник след среща в Министерски съвет относно проблемите в енергетиката, на която присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на енергетиката Темунжка Петкова, Кирил Домусчиев и представители на синдикалните организации, предава "Фокус".

"В подобен формат консенсус има рядко. Въпреки това след близо 2 часа разговори с колегите постигнахме съгласие по няколко теми. Първата, че всички, от които зависи - правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес, като ключов фактор в неговата конкурентноспособност", обясни Дончев.

"На второ място - това е свързано с въпроса как би следвало да се случи това - постигнахме консенсус, че всички случаи, при които имаме свръхподпомагане, а ние на база интензивна работа последните дни и седмици сме идентифицирали такива случаи. Оказа се, че има 355 проекта за близо 100 млн. лв. финансирани от Програма за развитие на селските райони, които въпреки, че са получили европейска субсидия, голяма част от тях получават преференциална цена за произведената електроенергията все едно, че инвестицията е направена с техни пари или с кредит", допълни той.

"Постигнахме консенсус по отношение на това, че ако се установи на база проверките, които извършва агенция Държавната финансова инспекция, на база решения на КЕВР, че имаме случаи на необосновано завишаване на инвестиция. Това трябва да се отрази или в редуциране на цената, или директно в отнемане на лиценза за особено драстични случаи, с уточнение, че става дума за правомощия на КЕВР, защото ние сме в позиция единствено да коментираме, да предлагаме или препоръчваме", каза още Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

"По две теми дискусията продължава и се надявам да имаме решение в сряда следващата седмица. Това е реформата в държавната енергетика, точно как ще се случи, с какви конкретни количествени и финансови параметри. Другата важна тема по отношение, на която дискусията продължава, е създаването на Нарочен фонд, който да компенсира дисбалансите и да бъде буфер в системата. Надявам е да бъде по-конкретни следващата седмица", уточни вицепремиерът.

Не приемам формулировката, че правителството се огъва под натиска на бизнеса, в случая интересът ни за цената на тока е един и същ. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в отговор на въпрос дали реакцията на правителството за увеличението на цената на тока не е под натиск от страна на бизнеса,.

"В повечето случаи интересите на българското правителство и бизнеса не са различни, а са едни и същи", обясни Дончев. "Правителството има първостепенна задача да създава добри условия за правене на бизнес, по простата причина, че ако няма работещи предприятия , няма кой да има да плаща заплати и данъци. В този конкретен случай интересите на правителството, на българската икономика и бизнес са едни и същи", допълни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Последвайте канала на

963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини