Иван Иванов: С предприетите мерки от КЕВР, НЕК ще излезе на печалба в края на следващия регулаторен

  • 24 юни 2015 10:02

  • 2969
  • 6
Иван Иванов: С предприетите мерки от КЕВР, НЕК ще излезе на печалба в края на следващия регулаторен
©

Обстоятелството, че има широк обществен дебат за ценообразуването изискват информирането на българското общество. За мен няма по-висока трибуна от тази тук.

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на КЕВР Иван Иванов по време на днешното изслушване на членовете на регулатора в парламента. Причината за днешните дебати е, че преди месец работната група към КЕВР предложи промените в цените на тока от новия регулаторен период от 1 юли да бъдат както следва - със средно 2% увеличение на тока за битовите потребители и скок на цена „задължение към обществото” за индустрията от 18,93 лева на 40,21 лева. "В началото на тази година българската енергетика се намираше в тежка криза. 2015 година е последната, в която могат да се извършат реформи и промени, за да може тя да се либерализира и да изпълним обещанията, които сме поели пред Европейската комисия, разясни Иванов.

"Първата стъпка, която предприехме, е държавата да изкупува само висококачествена електроенергия от заводските топлоелектроцентрали. Останалата част от електроенергията, която те произвеждат, трябва да пласират на свободния пазар. Промените в Закона за енергетиката посочиха, че България ще се възползва от единната платформа за продажба на въглеродни емисии. Решенията, които предлага регулатора и бяха гласувани с единодушие, трябва да бъдат следващата стъпка към реформите в енергетиката. Стъпките на правителството за намаляване на цената електроенергията дава нови основания да се преразгледа нашето решение. Другата седмица ще се съберем и ще вземем решение, като независим регулаторен орган", каза още Иванов.

Той посочи още, че КЕВР се стреми да въведе по-голяма справедливост при ценообразуването в тарифната политика. "Тази справедливост, освен чрез пряката цена на тока, трябва да бъде въведена чрез добавката "задължение към обществото". След 2 ноември, когато започне да работи българската електроенергийна борса, ще има добавка "задължение към обществото", която трябва да бъде универсална. Тази добавка в досегашния си модел е била неравномерно разпределена. Потърпевши бяха битовите потребители и дребният бизнес, които плащаха 53 лева добавка, а излезлите на свободния пазар - само 19 лева", обясни Иванов.

"Това, което иска сегашният състав на КЕВР, е създаването на единна добавка "задължение към обществото" - 40 лева на мегаватчас. Европейските директиви дават възможност енергоемките производствени предприятия в българската индустрия да могат да се възползват от редуциране на тази добавка, което за тях ще сведе промяната в цената на около 1 процент. С предприетите мерки НЕК ще излезе на печалба в края на следващия регулаторен период", обясни Иванов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2969 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
това не е държава, а коптор

2015.06.24 | 16:36

6
то е ясно кои ще е на печалба,ама ние обикновените балъци, които не гласуваме за вас(само еФтините цигани)какво да правим.
гошо

2015.06.24 | 16:36

5
Тоя е корумпиран от главата до 20 см под краката.
123

2015.06.24 | 16:36

4
и обикновения човек нищо не разбра
наше село

2015.06.24 | 16:36

3
Кой, кой назначи този безумен, неграмотен, изкуфялник ? Че той не признава буква Е от азбуката ,бе ! Жестикулира артистично и говори шаблонно, без да казва нищо ! Толкова ли няма в този елит един нормален ?
вече е гушнал подкупа и още чека

2015.06.24 | 16:35

2
НАгло с е подиграва на баламите..Гушнал е милиончета
XXL

2015.06.24 | 13:46

1
МОЖЕТЕ НО НИ ИСКАТЕ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини