САЩ шпионирали тримата последни френски президенти

  • 24 юни 2015 08:18

  • 1503
  • 0
САЩ шпионирали тримата последни френски президенти
©

Съединените щати са шпионирали, най-малкото от 2006 до 2012 г. тримата последни френски президенти - Жак Ширак, Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в и Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, обяви разобличителният сайт "Уикилийкс", който разпространява секретна информация, получена от анонимни източници.

Разкритията бяха оповестени от френския в. "Либерасион" и сайта "Медиапар", съобщиха световните агенции. Тези документи с гриф "Строго секретно" представляват пет доклада на Агенцията за национална сигурност /АНС/ на САЩ, базирани на "прехващания на комуникации". Те били предназначени за американската "разузнавателна общност", пише "Либерасион", позовавайки се на информацията, получена от "Уикилийкс".

Най-скорошният документ е с дата 22 май 2012 г., т.е. няколко дни след встъпването в длъжност на Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12. Подслушвани били не само разговорите на френските президенти, но и на министри и на френския посланик в САЩ. Документите съдържат също номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително прекия мобилен номер на президента, според "Уикилийкс". В документите са включени резюмета на разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцката дългова криза и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на "Уикилийкс" Кристин Храфнсон заявил пред Асошиейтед прес, че е сигурен, че документите са автентични. Той отбелязал, че предишните разкрития на сайта са се оказвали точни. Говорителят отказал да коментира как "Уикилийкс" е получил документите, но увери, че френската преса "може да очаква още разкрития в близко бъдеще".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини