Уволняват учители и директори, ако се провалят два пъти на атестация

  • 23 юни 2015 19:57

  • 3295
  • 6
Уволняват учители и директори, ако се провалят два пъти на атестация
© Булфото

На всеки четири години учителите и директорите на учебни заведения ще бъдат атестирани.

Това реши парламентарната комисия по образование при второто четене на проектозакона за училищното и предучилищното образование. Атестирането се въвежда за първи път, като в закона е записано, че това е процес на оценяване на съответствието на дейността на учителите, директорите и другите педагогически специалисти с професионалния им профил и със изискванията за изпълнение на длъжността.

Оценяването на учители, директори и други педагогически специалисти ще се извършва от специална комисия, която ще включва представители на работодателя, педагогическия съвет, Регионалния инспекторат по образование, както и родител от обществения съвет, съобщи БНР.

При получена най-ниска оценка от атестирането, комисията ще определи наставници за методическа и организационна подкрепа. В рамките на една година ще се извършва повторна атестация. Ако отново атестираният персонал получи най-ниска оценка, ще следва освобождаване от длъжност. От ГЕРБ считат, че мандатността на директорите не е добър вариант.

"Това ще доведе до политизиране на системата от една страна, а от друга - няма как на четири години да предизвикваме такова голямо сътресение и да сменяме близо 5000 директори в цялата система", обясни председателят на комисията Милена Дамянова.

Тя бе категорична, че когато един директор или педагогически специалист работи добре и постига добри резултати, неговата смяна не е добра за системата. "Предстои образователното министерство заедно със синдикалните и работодателските организации да разработят такива критерии за атестиране, че да няма спекулации и да се избегнат рискове", посочи Дамянова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3295 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Илиев

2015.07.05 | 16:03

6
Отново експерименти....Но нищо, нали до 4-5 години няма да останат учители! А наистина - какво стана със заплатите на учителите - явно търговските сдружения, наречени училища не носят печалби....!?
чудомир

2015.07.05 | 16:03

5
Тази остаряла порно актриса ще прави реформи ха ха

2015.07.05 | 16:03

4
А Кой ще каже по какви критерии ще става оценяването на учителите? Я нека да оценим и работещите в съдебната система и хората в чистотата, и администрацията и като не стават за тази работа да си ходят!!!
Б.Валериев

2015.07.02 | 21:07

3
Направо се изумявам какви закони се приемат. Но аз питам къде са синдиците????? Нещо синдиката на учителите ???? Прост народ слаба държава!

2015.07.02 | 21:06

2
Кой ще атестира политиците?

2015.06.30 | 21:33

1
Za men reshenieto e prosto NAPUSNETE VSICHKI ZAEDNO NE SE STRAHUVAITE , KAKTO GI PLASHAT POLICAITE PA DA VIDIM KAKVO SHTE IZMISLQT TOGAVA NAPRED ZA ISTINSKATA DEMOKRACIQ

Добави коментар

Водещи новини