Facebook може да разпознае хора на снимки, дори ако лицата им са скрити

  • 23 юни 2015 07:17

  • 2690
  • 2
Facebook може да разпознае хора на снимки, дори ако лицата им са скрити
©

Благодарение на най-новите постижения на компютърното зрение, вече има машини, които са в състояние да разпознават хора. Но какво се случва, ако лицата им не се виждат? Експериментален алгоритъм, разработен в лабораторията за изкуствен интелект на Facebook, разпознава хора на снимки, дори когато лицата им са скрити, пише New Scientist.

Вместо това софтуерът анализира други уникални характеристики, каквито са прическата, дрехите, формата и стойката на тялото. Модерните технологии за лицево разпознаване вече се използват в социалните мрежи, магазините и дори в църквите. Ян ЛеГун, директор на отдела за изкуствен интелект на Facebook, е решил да провери дали тези технологии могат да се адаптират за ситуации, в които лицето не се вижда ясно. „Използваме множество други характеристики.

Хората имат отличителни черти, дори когато гледаш гърба им“, казва ЛеГун. „Можеш да разпознаеш Марк Зукърбърг много лесно, например, тъй като винаги носи сива блуза“. Изследователският екип е събрал почти 40 000 публично достъпни снимки от Flikr. Лицата на някои от фотографираните хора са се виждали напълно, а други са били с извърнати лица.

Учените са обработили изображенията със сложна компютърна невронна мрежа. Полученият в резултат алгоритъм идентифицира хора с 83-процентова точност.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2690 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
:)

2015.07.07 | 22:19

2
И без снимка пак ги разпознавате нали?

2015.07.07 | 22:19

1
А фейса М.И.Н.Е.Т.И дали няма да започне да прави скоро по нета ? Ако започне , ще се регна одма , а иначе си оставам оригинален неопетнен въздържател фор лайф.

Добави коментар

Водещи новини