Близо 2000 деца живеят в домове

  • 22 юни 2015 15:13

  • 1412
  • 1
Близо 2000 деца живеят в домове
©

Над 600 деца с увреждания все още живеят в домовете за медико-социални грижи, а държавата не полага необходимите грижи за тях. Това заяви Росица Букова, председател на фондация „Движение на българските майки". По думите й средствата, отпуснати на страната ни за подпомагане процеса по деинституционализация, не се разходват правилно.

Букова обясни, че децата, настанени в домове за деца, лишени от родителски грижи, са около 2000.По думите на Росица Букова страната ни не прави достатъчно за децата, настанени в институции:

„Децата от домовете за деца, лишени от родителска грижа са около 2000 в момента в България. За мен дом означава място, тип институция, в която живее едно дете, лишено от своето семейство. В тази форма то има право на свиждане с близки, ако има такива, но то не живее в семейството си със своите роднини".

Според Букова държавата не е спазила обещанието си да затвори първо домовете за деца с увреждания:
„Домовете за деца с увреждания бяха домовете, които държавата каза, че ще затвори първи, като изведе децата с увреждания от тях и ги настани в центрове от семеен тип. Държавата беше много загрижена за децата с увреждания, които бяха около 3000. В момента обаче се наблюдават около 600 деца с увреждания, които все още стоят в институциите".

Росица Букова беше категорична, че средствата, които страната ни е получила за деинституционализация, не са били правилно разпределени.

Последвайте канала на

1412 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да попитам само:

2015.06.23 | 11:02

1
циганките " Български" майки ли се водят?

Добави коментар

Водещи новини