Откриват рак в капка кръв за 3 минути

  • 21 юни 2015 19:36

  • 6281
  • 2
Откриват рак в капка кръв за 3 минути
©

Японски учени разработиха технология, при която може да се открие рак в капка кръв и то само за 3 минути. Това ще позволи установяването на злокачествени образувания в ранен стадий като рак на стомаха, дебелото черво, панкреаса и други, твърдят учените, съобщава Нова телевизия.

„Това би могло да е пробив и се надявам да е пробив. Ако приемем, че вече има известен превес на науката над тази интелигентна и много коварна болест, то той има две рамена - надеждата и действително сериозните открития в последните години", коментира Евгения Адърска от Асоциация на пациентите с онкологични заболявания.

Учените разработват метална пластина със специален състав. Капка кръв се поставя върху нея, обработва се с ултравиолетово и други видове лъчение. Ако пациентът има рак, кръвта започва да свети, докато кръвта на здрав човек не излъчва светлина.

Тук идва мястото на профилактичните прегледи, които голяма част от българите пренебрегват. "Веднъж на 6 месеца е добре човек да посети личния си лекар и да направи сериозен списък от изследвания”, напомни тя. У нас хората с онкологични заболявания са 350 000. Според Световната здравна организация до 2030-та година случаите на рак ще се увеличат с 50 %.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6281 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
AJ4A

2015.07.01 | 09:03

2
Докато развитите държави създават технологии, които ДА СЛУЖАТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, терористите-полуръстове в Русия харчат народните пари за да създават Втора Световна Ленд, хахахахах!!!!! А после ще питат ЗАЩО ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ СА БОГАТИ А ТЕ СА СКЪСАНИ ЦЪРВУЛИ И ЩЕ ИСКАТ НАСИЛСТВЕНО ДА ПРЕНАЧЕРТАЯТ БЪДЕЩЕТО НА ТРУДОЛЮБИВИТЕ НАРОДИ!!!!
СТРАХ

2015.06.24 | 20:31

1
Не ми се мисли какво ще се случи в българия ако го пуснат този тест поне 80 % от населението ще му открият такава болест

Добави коментар

Водещи новини