Бизнесът скочи срещу ново вдигане на минималната заплата

  • 25 октомври 2011 12:33

  • 2593
  • 0
Бизнесът скочи срещу ново вдигане на минималната заплата
©

Бизнесът скочи срещу  намерението на правителството за поредно вдигане на минималната работна заплата.

Дни преди предложението да бъде обсъдено от тристранката, единият от партньорите - Българската търговско промишлена палата се обяви категорични против, съобщи бТВ.

Месец след като увеличи минималната работна заплата, правителството предвижда втори скок от април догодина с аргумента - по-добри приходи в бюджета. Това обаче ще натовари допълнително бизнеса, категорични са работодателите .

„Заплащането на труда трябва да става за количеството и качеството на вложения труд. Тъй като бизнеса не е социална организация и не смята да изземва функциите на Министерство на труда и социалната политика”, коментира Минко Ангелов, член на УС на БТПП.

От по-високата минимална заплата ще спечелят социално слабите и хората, които в момента работят на минимално възнаграждение - като болшинството от заетите в чистотата например.

Последното проучване на търговско промишлената палата показва, че 70 % от бизнеса у нас е против новото увеличение на работната заплата. Едва 5,6 % от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят чрез съкращения

Ако минималната работна заплата бъде увеличена, работодателите ще искат от правителството допълнителни решения в полза на бизнеса. Като например  съкращаване срока за връщане на ДДС на фирмите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини