Папа Франциск: Спасете планетата от човека!

  • 17 юни 2015 07:10

  • 1668
  • 7
Папа Франциск: Спасете планетата от човека!
©

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова човечеството към пълен обрат в отношението му към околната среда, за да оцелее. Тази покана за планетарно „екологично покръстване” е „червената нишка” в новата енциклика на Светия отец, която трябва да бъде официално разпространена утре и части от която бяха публикувани вчера в сайта на сп. „Еспресо”.

Документът е озаглавен на латински ”Laudato Si” – първите думи от песнопение на Свети Франциск, с което той моли хората да венцехвалят винаги Господ Бог, за сътворяването на общия ни дом земята, пише "Монитор".

„Екологичен манифест”, „Зелена енциклика”, „Зов планетата да бъде спасена от човека” – така влиятелни вестници като „Кориере дела сера”, „Република” и „Стампа” определиха в нарочни коментари апостолския труд на Франциск. Вестниците изредиха до един цитираните от папата „екологични беди” – глобалното затопляне, промените в климата, замърсяването, повишаването на нивото на моретата и океаните, „свиването” на биологичните видове, несправедливото разпределение на храната, недостигът на вода и т.н.

Не бе пропусната и суровата атака на Светия отец срещу всевластния днес капитал, съдържаща се в изречението: „Икономическата власт продължава да оправдава сегашната световна система, в която връх вземат спекулацията и търсенето на финансови приходи, и която не се съобразява с каквото и да било, камо ли с пагубното им въздействие върху човешкото достойнство и върху околната среда”. Констатация, която според наблюдателите в Италия е свидетелство за желанието на папата частната собственост да бъде подчинена на ползването на световните блага от всички земни жители и срещу която вече се били противопоставили със зъби и нокти консервативните кръгове в САЩ.

Както изтъкна в. „Кориере дела сера”, в енцикликата папата дава ясно да се разбере, че неразумното използване и изчерпването на природните ресурси създават реални предпоставки за избухването на нови войни.

И за да не се стигне до това Франциск призовава световните лидери да вземат присърце екологичните проблеми, различията между Богатия север и Бедния Юг, ширещата се корупция, определяйки ясни пътища за тяхното ликвидиране.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1668 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.12.13 | 15:52

7
ЛАЙНАР ТВА ЛИ МОЖЕШ,КОПЕЛЕ УРОДЛИВО

2016.12.13 | 15:48

6
Спасете планета от католицизма и исляма!

2015.07.15 | 14:54

5
Късно е чадо!

2015.06.18 | 10:11

3
Тоя няма да изкара дълго, бедния! Ша го гътнат хамериканците ...
гост

2015.06.18 | 10:11

4
абе нещастник! ти забравили КГБ-то какво направи през 1981-ва?

2015.06.17 | 17:40

2
Аман от този папа. Гледа си християнството, литургиите и се грижи за бедните.

2015.06.17 | 16:21

1
Ако папата и църквата си гледаха по-добре работата ,сега нямаше да се борим със толкова престъпност,мизерия и бедност.Ако бяха научили света на божието слово и на морал и как да се живее по законите на Любовта,сега Земята щеше да бъде малък рай във Вселената.

Добави коментар

Водещи новини