Проверяват сигнал за мъртва риба в река Луда Яна

  • 15 юни 2015 14:48

  • 2038
  • 0
Проверяват сигнал за мъртва риба в река Луда Яна
© Булфото

Експерти на РИОСВ, БД-Пловдив и Регионална лаборатория към ИАОС в Пазарджик извършиха проверка на сигнал, че река Луда Яна между селата Цар Асен и Росен е бяла и в нея има умряла риба. Това съобщиха от РИОСВ-Пазарджик. Сигналът е подаден на тел. 112 в 8.45 часа тази сутрин. Директорът на РИОСВ е разпоредил и участва в проверката.

Огледът на посочения участък, започнал в 9.40 часа е извършен в присъствието на гражданина, подал сигнала.

Той констатира замътняване на водата, пяна и сиво-бяла утайка по левия бряг, но не и наличие на измряла риба. В землището на село Цар Асен е проверена инсталацията за производство на катодна мед и цинков сулфат.

Установени са следи от нерегламентирано заустване на отпадъчни води от площадката на обекта в нарушение на разпоредбите на Закона за водите. На оператора ще бъде съставен акт за административно нарушение. Експертите взеха две водни проби.

На място са измерени активна реакция pH, разтворен кислород, наситеност на кислород и електропроводимост. Не са установени отклонения от нормите. Взети са водни проби и за изследване в лабораторни условия в РЛ-Пазарджик и РЛ-Пловдив.

Резултатите ще бъдат предоставени за анализ на БД-Пловдив.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2038 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини