Тодор Чобанов: Паметникът на Самуил е културен факт, спорът около него е излишен

  • 15 юни 2015 14:02

  • 1395
  • 1
Тодор Чобанов: Паметникът на Самуил е културен факт, спорът около него е излишен
© Булфото

Паметникът на Самуил е културен факт в центъра на София, радва се на огромно одобрение. Спорът около него е излишен. Това заяви днес д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет на София по култура и образование, помолен да коментира обществения дебат, който предизвика откриването на паметника.

Чобанов информира, че Столичната община ще внесе цялата документация за паметника в Националния съвет по визуални изкуства към Министерството на културата, който е върховният орган, одобряващ всички видове паметници в публичната среда. Това ще се случи, след като приключи работата по външното осветление, обработката на камъка със специален химикал и след като фондация "Българска памет" го прехвърли на Столичната община. Във връзка с твърдения на историци и археолози, че цар Самуил е изобразен неправилно с унгарска корона, а гербът на гърдите му е византийски, Чобанов, който е археолог и член на журито, избрало проекта, каза, че "това са коментари на колеги, които нямат необходимите исторически познания".

По онова време българският двор се е обличал във византийски стил. Унгарската корона е произведена във Византия, както и всички корони в онази епоха в този регион се правят преди всичко във Византия, каза заместник-кметът, цитиран от БТА. По думите му това е мода, която се диктува от Константинопол и влияе на всички дворове по онова време. Според него може да се води много дълъг спор за това кои византийски корони са по-подходящи, кои византийски одежди са по-подходящи, но "посоката е тази и няма как ние да излезем от духа на тази епоха".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1395 1

Коментари 1

Добави коментар
данъкоплатец

2015.06.15 | 20:26

1
Оставка!!!

Добави коментар

Водещи новини