Македонският герб откраднат от Созопол (снимка)

  • 15 юни 2015 10:56

  • 4419
  • 4
Македонският герб откраднат от Созопол (снимка)
© Булфото

Вчера при разкопки в Созопол бе открита интересна археологическа находка – оловен букраний. Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят (и оттам преминали и при траките) в края на V в.пр.Хр. Амулетът-букраний от Аполония Понтика (така се е наричал Созопол в тази епоха) е именно от това време.

Това написа в отворено писмо до медиите историкът и директор на НИМ проф. Божидар Димитров.

По думите му това, което отличава новооткритият созополски амулет е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония.

Според скопските държавнотворци тя била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век. Имало я в гроба му в с. Вергина (Северна Гърция). Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие.

В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем лъча. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавния флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот. Но Япония не протестира и досега кой знае защо не го прави, пише проф. Димитров.

Сега обаче може да протестира Созополска община, наследник на Аполония Понтика. Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика. Според древни историци Филип Македонски имал много добри връзки с нашата Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей, продължава историкът и допълва: "Преговори със созополско вино и созополски паламуд няма начин да не завършат с успех и Филип оставил града независим. Не без да открадне един от символите му – лекуващото слънце".

Община Созопол може да осъди Македония за „неправомерно ползуване” на древен паметник. В България има такъв член в закона и много фирми ползващи ритони на Панагюрското съкровище бяха осъдени да платят на музеите солидни суми. Адвокати вече ровят в международното законодателство, тъй като българските закони все още не действат на територията на Македония.

Амбициозният кмет на Созопол г-н Панатйот Рейзи трябва да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост. Идват избори и някой и друг милион евро едва ли ще са му излишни. Не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение, завършва писмото си проф. Димитров.


Звездата от Созопол, сн. НИМ

Последвайте канала на

4419 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
хъхъ

2015.07.27 | 22:17

4
Созопол- земьо македонска!
bai ganio

2015.07.23 | 11:59

3
ne znaeh che togava e imalo giauri v sozopol

2015.07.23 | 11:59

2
ТЕ какво не са откраднали от България и българите ,кажете? Че другото ни е ясно и без да го пишете! И когато пишете за Македония,благодарете на социалистите и ТЕХНИЯТ Г.Димитров които насила помакедончи българите в пиринско и подари земята ни на тия мекерета!
Александър

2015.07.23 | 11:59

1
"Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят (и оттам преминали и при траките) в края на V в.пр.Хр." !!! Пълна ТЪПОТИЯ !!! Цивилизацията на Траките е много по-древна гръцката/т.н.елинска/ и ако някой от някого е вземал то това са гърците от Траките !

Добави коментар

Водещи новини