Потвърждава се сделката на МОСВ с Тома Белев

  • 04 юни 2015 17:12

  • 3153
  • 4
Потвърждава се сделката на МОСВ с Тома Белев
©

Обясненията на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ по повод избора на експерти представени от НПО за участие в съвещателни органи и Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/ към министерството са нелепи. Възмутителният избор на Тома Белев е обяснен с правила, които министърът специално е утвърдил за целта. Правила, които би следвало да създадат впечатление, че ръководството на министерството прилага принципите на прозрачност и демократичност при вземане на решения. Това се казва в прессъобщение на УС на Сдружение „Форум Природа”.

На практика тези правила за пореден път възпроизвеждат модели, които позволяват съмнителни професионалисти, с ясни и последователно преследвани от тях интереси да спират разумни решения, да рекетират бизнеса, да назначават и уволняват, да предлагат скандални промени в закони, да имат неограничен достъп до медиите и представители на правителството.

Всъщност всичко това се прави, за да се прикрие задкулисната договорка между министерството и Тома Белев.

Протестите на потърпевшите, разкритията на медиите, многобройните примери за доказаното пълно отсъствие на експертиза и квалификация остават нечути за ръководството на МОСВ.

С тези действия министерството засилва конфронтацията в обществото и показва неспособността на ведомството да отстоява професионални и балансирани решения. Вече от доста години продължава будещата съмнение практика министерството да толерира единствено членове на Коалицията „За да остане природа в Българя“, чиито представител е и Тома Белев.

Няма случай когато министър на околната среда и водите да се е противопоставил и да е излязъл да отговори категорично, както стори това министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на откровените лъжи, провокации и манипулации на зелените еко активисти и да защити институцията, която представлява. Вместо това МОСВ отново чрез въведена „процедура“ дава път на рекета и системните лъжи на „природозащитниците“.

Отново се толерират поръчкови „екоактивисти”, успешно експлоатиращи зелената идея в личен интерес.

И всичко това поднесено като демократични принципи в управлението. Заблудата е очевидна.

Призоваваме министър Ивелина Василева да преосмисли своите решения, да осъзнае отговорността си за привличане на цялото общество в опазването на българската природа, а не да прави разделение на наши и чужди неправителствени организации и да провокира противопоставяне. Историята показва, че след тези задкулисни и непрозрачни договорки следват добре режисирани, „законодателно обезпечени”, корупционни схеми, резултатите от които са абсолютно ясни за всички.

Последвайте канала на

Novini.bg
3153 4

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.30 | 14:16

4
За съжаление след тато всичко в България е фалш и лъжи в чужда изгода !
Devil

2015.06.30 | 05:06

3
само заблуждават хората и от министреството се поддадоха на тая рекетьор.

2015.06.30 | 05:05

2
Вие новинарски или платен сайт сте?!? Журналист не може да прави изводи, той представя само факти, засрамете се!
Камен

2015.06.30 | 05:05

1
ужасна новина. може ли такава институция да си затваря очите за непорочните практики на един фалшив еколог и да му дава сгодна позиция, с която да защитава чужди интереси.

Добави коментар

Водещи новини