Европейски политици разкритикуваха Русия за черния списък

  • 30 май 2015 17:03

  • 3105
  • 13
Европейски политици разкритикуваха Русия за черния списък
© Getty Images/Guliver

Европейски политици днес отправиха критики срещу черния списък с 89 души, на които е забранено да влизат в Русия, предаде ДПА.

Москва отказа на няколко европейски политици да посетят Русия през последните месеци, позовавайки се на конфиденциален черен списък на лица, на които е забранено да влизат на руска територия, но не даде информация за списъка. Вчера обаче започнаха да се появяват подробности, няколко дни след като Русия отказа да пусне в страната германския депутат Карл-Георг Велман, който е известен критик на действията на Русия в украинския конфликт. Велман е председател на германско-украинската парламентарна група и експерт за Русия от страна на управляващия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел в парламентарната комисия по външните работи, пише БТА.

"Взимаме под внимание, че руските власти са решили да споделят списъка", каза днес външнополитическа говорителка на ЕС. "Нямаме никаква друга информация за законовата основа, критериите и процеса", добави тя. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че списъкът няма да подпомогне усилията за уреждане на "упорития опасен конфликт" в източната част на Украйна. "Не мисля, че е особено умно дори да се изрича такава забрана за влизане", коментира Щайнмайер в източния украински град Днепропетровск. Берлин поиска обяснения от Москва, съобщи външното министерство, добавяйки, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия. В списъка влизат осем граждани на Германия - депутатът в Бундестага от ХДС Карл-Георг Велман, заместник-председателят на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Михаел Фукс, евродепутатите от Зелените Ребека Хармс и Даниел Кон-Бендит, генералният секретар на Съвета на министрите на ЕС Уве Корсепиус, държавният секретар в министерството на отбраната на Германия Катрин Зудер, членът на ХСС Брент Поселт и командващият ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, както и високопоставени европейски военни. В руския черен списък са и двама бивши министри на външните работи на Дания - Пер Стиг Мьолер и Лене Есперсен, а също и ръководителят на военното разузнаване Томас Аренкил и лидерът на крайнодясната Партията на датчаните Даниел Карлсен. Датският премиер Марк Рюте потвърди наличието на списъка. "Ние отхвърляме този подход на Москва и вече уведомихме за това", отбеляза Рюте в Хага. "Този списък не е добра новина за отношенията между ЕС и Русия", коментира евродепутатът от Зелените Ребека Хармс. Той е насочен срещу политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия, добави тя. "Очевидно (руският президент) Владимир Путин вижда в откровените критики срещу авторитарния си подход заплаха за своята власт", отбеляза още Ребека Хармс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3105 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Бай Ганьо

2015.06.01 | 18:12

13
Както геьовете анексираха Косово така и Русия анексира Крим.Само че крим е руски!!! Както геьовете наложиха ембарго на русия, така и русия е в правото си да им върне ембаргото.Даже се чудя защо още не са им врътнали кранчето на северен поток.Нека хамериканските гейове да им доставят газ.И евро геьовете ши са насрани.

2015.06.01 | 18:12

12
КАКЪВ ЧЕРЕН СПИСЪК БЕ ?! ТОВА СИ Е НАПРАВО БЯЛ СПИСЪК ,ЗАБРАНА ДА ВЛЕЗЕШ В СТРАНА ПРИЛИЧАЩА НА ЕТИОПИЯ ! ПУТИН НАПРАВО ИМ РАВИ ДОБРО НА ЗАПАДНИТЕ ПОЛИТИЦИ !
зззз

2015.06.01 | 17:06

11
Нормално -реципрочно.

2015.06.01 | 17:05

10
Гейовете се насраха от черния списък.
FM

2015.06.01 | 17:05

9
Не Те, а ти си въшкаря.
Апостол

2015.06.01 | 17:05

8
Русия и черен списък.... ха ха ха. Тия въшкари ме разсмиват всеки ден!!!

2015.06.01 | 13:28

7
откакто САЩ и ЕС убиха ООН всеки си прави каквото иска останалото е лицемерие
Бай Иван

2015.06.01 | 13:20

6
Импотецията започна да се оплаква.
гошо

2015.06.01 | 13:20

5
Еврепедерастите са шокирани.

2015.06.01 | 13:19

3
момчета как мога да стана руски трол,помогнете на приятел,и аз съм човек и аз искам рубли

2015.06.01 | 13:19

4
От всяка върба свирка не става.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини