Мухамаду Бухари е новият президент на Нигерия

  • 29 май 2015 15:56

  • 1720
  • 1
Мухамаду Бухари е новият президент на Нигерия
©

Бившият военен управник на Нигерия Мухамаду Бухари положи клетва като президент на церемония в столицата Абуджа, предаде Ройтерс.

Това стана в присъствието на над 50 африкански държавни лидери и чуждестранни високопоставени гости, сред които и държавният секретар на САЩ Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентите на РЮА Джейкъб Зума и на Зимбабве Робърт Мугабе.

Бухари, облечен в традиционни мюсюлмански одежди, държеше Корана в дясната си ръка, докато обещаваше да спазва конституцията и законите на африканската страна с най-голямо население.

В първото си обръщение като президент Бухари каза, че нигерийската икономика е в крайно тежко положение и се нуждае от вещо ръководство, за да преодолее влиянието на ниските цени на петрола, да се справи с отслабващия ръст, високата безработица и заплахите за сигурността, идващи от ислямистката групировка "Боко Харам".

Той обеща, че армията ще засили настъпателните си операции, за да сломи окончателно "Боко харам". Според него обаче победата над ислямските екстремисти няма да бъде пълна, докато не бъдат спасени над 200-те девойки, отвлечени от училище в северния град Чибок през април м.г.

72-годишният Бухари спечели 54 на сто от гласовете в президентските избори на 28 март. Той е професионален военен, генерал-майор от резерва и опитен политик. След военния преврат от 31 декември 1983 г., свалил президента Шеху Шагари, Бухари стана държавен глава, но две години по-късно и той бе свален с преврат, организиран от Ибрахим Бабангида.

След падането на военната диктатура и възстановяването на демократичния режим през 1999 г. Бухари се върна в политиката и за да възстанови доверието към властта, започна да си изгражда имидж на демократ.

Бухари три пъти се кандидатира на президент на Нигерия - през 2003, 2007 и 2011 г., обаче винаги се оказваше втори след кандидатите на Народната демократическата партия. Четвъртият му опит като кандидат на Конгреса на всички прогресивни сили се оказа успешен.

На изборите през март той победи сегашния държавен глава Гудлак Джонатан. Това е първи случай, при който управляваща партия в най-голямата африканска страна с население от близо 180 млн. предава мирно властта на опозицията. По време на днешната церемония в столицата бяха взети строги мерки за сигурност.

По по-големите улици и площади патрулираха войници. По всички входни и изходни артерии на столицата бяха поставени барикади, хиляди полицаи охраняваха хотелите и международния конгресен център, където се състоя церемонията. Тя включваше традиционни танци, гимнастически изпълнения и военен парад, отбелязва БТА.

Бухари се закле пред председателя на Върховния съд и пред очите на 20 000 поканени гости. Джонатан връчи преходните документи на своя наследник и го разведе из президентската резиденция, където подписа и последния си документ като президент.

Тържествата завършиха с огромен банкет в 400-метровата сграда на правителството - най-високото здание в новата столица. По-късно днес новият президент ще се срещне с гостуващия държавен секретар на САЩ Джон Кери. Преди срещата представител на Държавния департамент, съпровождащ Кери, каза, че САЩ са готови да изпратят военни инструктори в Нигерия, които да помогнат на нейните въоръжени сили да подобрят разузнавателната си и логистична дейност в борбата срещу ислямистите, предаде Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

1720 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БГ ЖЕНА

2015.05.29 | 18:58

1
Искам да му го налапам черния и смрадлив питон

Добави коментар

Водещи новини