Всеки четвърти европеец пуши

  • 29 май 2015 14:23

  • 809
  • 0
Всеки четвърти европеец пуши
© Getty Images/Guliver

Пушачите в ЕС са 26 на сто, а това е с два процента по-малко от данните за миналата година, показва проучване на Евробарометър, представено днес от Европейската комисия.

Най-голямо намаление (от четири процента) се наблюдава сред младите хора (15- 24 години). Все още се наблюдават значителни разлики в употребата на тютюневи изделия в отделните държави в Европа. България е на второ място по брой пушачи - 35 на сто, предшествана единствено от Гърция (38 на сто). Най-малко са пушачите в Швеция (11 на сто) и Финландия (19 на сто). Над половината от пушачите в ЕС (59%) са се опитвали да спрат цигарите. По отношение на електронните цигари 12 % от европейците са ги опитвали и този брой бележи ръст с пет на сто спрямо 2012 година. Повечето от използвалите електронни цигари (67 на сто) заявяват, че са прибегнали до тях в желанието си да намалят или откажат тютюнопушенето. Едва 14 на сто от пушачите на електронни цигари са могли да откажат традиционните тютюневи изделия. Средната възраст, на която европейците пропушват, остава без промяна - 17 години. Младежите най-често опитват електронни цигари.

Проучването отчита нарастващо недоволство от електронните цигари, като вече 52 на сто от хората не ги одобряват. Преди две години неодобрението е било 27 на сто. Проучването показва още, че излагането на тютюнев дим в барове и ресторанти продължава да намалява. Само 12 на сто от попитаните са заявили, че са били изложени на тютюнев дим в заведения за хранене през миналата година, а 25 на сто са присъствали сред пушачи в питейни заведения. Общо 73 на сто от работниците в Европа рядко или никога не са били изложени на тютюнев дим на работното си място. Мнозинството европейци (70 на сто) приемат цигарите да бъдат скъпи, ако това помага за предотвратяване на контрабандата, сочат данните.

ЕК отбелязва, че тютюнопушенето в ЕС води до около 700 000 смъртни случая годишно и това е най-честата предотвратима причина за смъртност в Европа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
809 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини