15 хранителни навици, които ще удължат живота ви

  • 29 май 2015 14:16

  • 4486
  • 1
15 хранителни навици, които ще удължат живота ви
©

Повече от десетилетие екип от експерти изучава горещите точки на дълголетието - региони, наречени "Сини зони", в които живеят най-много столетници. Това са гръцкият остров Икария, планините на Сардиния, полуостров Никоя в Коста Рика, Окинава в Япония и Лома Линда в американския щат Калифорния.

Изследванията показват една забележителна прилика: хората във всички тези места имат сходни ритуали и практики, свързани с храната.

След анализ на повече от 150 хранителни проучвания, проведени в сините зони през миналия век, експертите съставиха 10 съвета за храненето, базирани на навиците на най-дълго живеещи хора на планетата.

1.95% от храната ви трябва да е с растителен произход

Средиземноморска диета, комбинирана с прием на пълнозърнести храни и бобови продукти, доминира на трапезата на дълголетниците. Те приемат внушително разнообразие от зеленчуци, задължително сезонни. Най-добрите от най-добрите храни за дълголетие са листните зеленчуци. В Икария повече от 75 техни разновидности растат като плевели.

2. Консумирайте месо не повече от два пъти седмично

Семействата в зоните на дълголетие се отнасят към месото предпазливо. Те ограничават приема му до пет пъти месечно, като в повечето случаи го приемат варено. Наблягат на пилешко, агнешко или свинско месо от семейните ферми. Месото в сините зони идва от животни, които пасат свободно, заради което съдържа по-високи нива на омега-3 мастни киселини.

Прочети повече тук:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.30 | 02:31

1
Всичко написано разбрах,само навицине какви са не разбрах?

Добави коментар

Водещи новини