Лявата посока е необходима не само за БСП, а за обществото, заяви Миков

  • 29 май 2015 11:23

  • 1075
  • 6
Лявата посока е необходима не само за БСП, а за обществото, заяви Миков
© Булфото

"В левите партии текат процеси на връщане към социалната държава. БСП трябва да може да отговори на този въпрос и на тези очаквания на хората. Лявата посока е необходима и за обществото ни".

Това заяви председателят на НС на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, който заедно с председателя на БСП в Пловдив Георги Гергов се срещна с актива на БСП в града, съобщиха от пресцентъра на партията.

Повече от два часа лидерът на социалистите е отговарял на въпроси, свързани с водената от БСП политика за съхранение на българското здравеопазване, за справедлива съдебната система, за образованието на децата.

Обсъдени са и въпроси за вътрешнопартийната организация на БСП и кондицията на партията за местните избори през октомври. В момента в България не повече от 36 на сто от бюджета се разпределят за социални дейности - образование, здравеопазване, докато в други страни този процент, ако не е над 40 на сто, не се говори даже за социално ориентирана държава, посочи Миков.

Това е и ролята на БСП - да търси начините за увеличаване на средствата, които ще се разпределят за покриване на социалните дейности, обясни той.

Днешните управляващи отнеха правото на 10-процентното преотстъпване на данъка за хората с минимална работна заплата. Сумата, която трябваше да им бъде възстановена, възлиза на 430 лв. за година, припомни Миков. По думите му дори предвиденото увеличение на минималното трудово възнаграждение не може да компенсира това, което е било отнето чрез премахването на тази отстъпка.

Ние управлявахме и увеличавахме доходите, въведохме възстановяване на 10-процентния данък за хората на минимална работна заплата - близо 300 000 души. Това е хлябът на тези семейства всеки ден, е подчертал председателят на БСП. Социалистите са се обърнали към него с редица въпроси, сред които какъв е курсът на партията, на исканията на коя социална прослойка отговаря тя.

Според Миков БСП защитава правата на работещите и работи за създаване на условия за развитие на предприемчивите. Това е ляв курс, той се различава от позициите на други, уж леви, но управляващи с десни партии в момента структури, отбеляза той.

Пловдивските социалисти са попитали председателя на БСП и за готовността на партията за предстоящите избори. Той е отговорил, че до местния вот наесен има достатъчно време и една добре структурирана партия като БСП ще постигне единство.

По думите му, ако има разногласия и липса на мотивация, тогава и две години няма да стигнат, за да може партията да спечели изборите. "Победата на изборите трябва да мотивира всеки един от нас. Да бъдем реалисти, да не се връщаме назад, сега е нужна партия, която да е близо да хората - ние, вие, които сме всекидневно и в постоянен контакт с тях, трябва да ги изслушваме и открито да говорим за проблемите им", призова Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Последвайте канала на

1075 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
уъ

2015.05.30 | 12:09

6
стига с тия ляво-гейски движения
12345

2015.05.30 | 12:08

5
Повече лумпени - по-малко разходи за купуване на гласоподаватели! Умно нали! Пък някои казват, че ракията вредяла на умствената дейност...

2015.05.30 | 12:08

4
Хайде, стига глупости.

2015.05.29 | 19:23

3
За БСП никога!
Грешка

2015.05.29 | 19:23

2
Каква е лявата посока? Да храниме циганите за да се развъждат за социялни? И след 20 години ще са повече от Българите!?!?!

2015.05.29 | 19:22

1
Мики, само обясни как се прави лява политика от милионери, с които е претъпкано в БСП?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини