Избраха ректор в Свищов, въпреки че прокуратурата го обяви за незаконен

  • 28 май 2015 21:00

  • 3702
  • 3
Избраха ректор в Свищов, въпреки че прокуратурата го обяви за незаконен
©

35-годишната професорка Теодора Димитрова бе избрана днес за ректор на Стопанската академия в Свищов, въпреки че също днес прокуратурата отсече, че изборът на ръководни органи на вуза е незаконен.

С постановление от 28 май държавното обвинение заяви, че е констатирало пълна незаконност на всички действия на досегашния ректор Величко Адамов.

Преди два месеца бе сформиран Инициативен комитет, който издигна доц. Иван Марчевски като кандидат за поста. Привържениците му депозираха жалби до административния съд във Велико Търново, до районната прокуратура в Свищов и до Министерството на образованието за допуснати нарушения при подготовката за провеждане на общо събрание.

В административния съд бе образувано дело, което ще се гледа на 9 юни. “Жалбата, с която се оспорва заповедта на ректора за конституирането на общо събрание, спира нейното действие и прилагането на заповедта не поражда никакви правни последици”, пише в прокурорското постановление.

Писмо с препоръка заседанието на управителния орган на вуза да бъде отложено до произнасянето на съда изпратиха и от Министерството на образованието. Въпреки това на 20 май имаше общо събрание, затворено за медии и зрители, на което бе издигната кандидатурата на проф. Теодора Димитрова. Доц. Иван Марчевски пък отказа участие в незаконния форум.

Днес отново под строгата охрана на частни гардове считаната за особено близка до Адамов проф. Димитрова била избрана на поста със 108 гласа от 131 присъстващи.

“Тази сутрин като адвокат на Инициативния комитет на доц. Марчевски поисках да бъда допуснат да представя пред членовете на общото събрание постановлението на прокуратурата с цел да ги убедя, че участват в изключително тежко нарушение, но не бях допуснат в залата”, каза юристът Калин Костов.

Според него от днес академията официално е без законен ректор и попада в юридически вакуум, което е опасно предвид подписването на заповеди, дипломи и договори по европроекти.

“Този избор е нищожен и министърът на образованието незабавно трябва да назначи служебен ректор за срок до 6 месеца до провеждане на легитимни избори за ръководство”, обясни адвокатът.

Досегашният ректор Адамов не бе открит за коментар.

Последвайте канала на

3702 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.05.29 | 10:52

1
професор на 35 години???
ъ

2015.06.01 | 09:06

3
По принцип, възрастта не определя научните постижения. В случая обаче не може и дума да става за такива!
NARODEEE VDIGAI SE

2015.05.29 | 10:52

2
GERB= KURVI

Добави коментар

Водещи новини