Тийнейджър оживя след 43 минути давене

  • 28 май 2015 20:28

  • 5424
  • 0
Тийнейджър оживя след 43 минути давене
©

15-годишният Микаел от Милано е жив и здрав, след като престоява под вода цели 43 минути и спират всичките жизнени функции на организма му. Успя да го съживи след месец упорита работа лекарският екип за сърдечносъдова и белодробна реанимация на престижната миланска болница „Сан Рафаеле”.

Ръководител на сътворилите истинско чудо медици магьосници е проф. Алберто Зангрило, който е и личен доктор на експремиера на Италия Силвио Берлускони, пише "Монитор".

Драматичният екшън с щастлив край се разиграва миналия 24 април, когато Микаел и приятелите му отиват да се къпят в минаващ край Милано канал. А за да предадат екстремна окраска на слънчевия си следобед, момчетата решават да скачат в студената вода от високия мост над нея. Речено-сторено, но при един от скоковете Мики, както родители и приятели наричат Микаел, не се появява на повърхността след обичайното за изплуване време. Няколко от момчетата се хвърлят във водата да го търсят, намират го на два метра дълбочина, но се оказва, че единият му крак е заклещен между камъни и не могат да го извадят. Тогава се връщат на брега и звънят на Бърза помощ и на полицията, като само след двадесетина минути на мястото на инцидента се озовават два екипа пожарникари и водолази. Не много време след това Мики е изваден на повърхността, но сърцето му е спряло да тупти и никой не вярва, че тийнейджърът може да бъде върнат към живота.

Междувременно край канала е долетял вертолетът на Спешната помощ на Милано и на практика мъртвото момче е качено на борда му. Лекарският екип прави веднага опит за реанимация - кръвообръщението е изцяло спряло, но за щастие сърцето започва леко да тупти. Тогава вертолетът се вдига в полет към болницата „Сан Рафаеле”, където Мики е предаден в ръцете на проф. Зангрило и екипа му. Лекарите правят бърз преглед на състоянието на момчето и установяват, че телесната му температура е необичайно ниска за времето след „удавянето”. Това ги навежда на мисълта, че тялото на момчето е било бързо охладено от студената вода на дъното на канала – хипотеза, която се потвърждава от липсата на каквато и да било вода в белите дробове. Съответно докторите вземат най-правилното за ситуацията и оказало се впоследствие гениално решение – да включат Мики към апарата Ecmo, който дренира, раздвижва и затопля кръвта. Следват доста безсънни нощи, но накрая усилията им са възнаградени с връщането на Мики от отвъдното.

На пресконференция вчера журналист попита проф. Зангрило дали не става въпрос за чудо. Известният лекар каза простичко: „Не, няма чудо, а само наука!” А на въпроса какви са били първите думи на Мики след пробуждането му отговори, че момчето попитало дали вече се бил играл финалният мач от турнира на Шампионската лига.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини