В. "Фигаро": Златото на траките блести в Лувъра

  • 28 май 2015 19:14

  • 3389
  • 0
В. "Фигаро": Златото на траките блести в Лувъра
©

Златото на траките блести в Лувъра, пише френският в. "Фигаро" по повод откритата през април в Лувъра екпозиция "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", която може да бъде видяна от французите и чуждите туристи до 20 юли, припомня БТА.

Още при откриването на изложбата същото френско издание й посвети пространен репортаж. Сега вестникът припомня, че легендата за траките и за тяхното величие се е оказала реалност, след като след Втората световна война археологическите разкопки са позволили на археолозите да открият доста съкровища на траките в около 1500 обследвани могили на територията на България. Други предстои да бъдат проучени.

Българските археолози, но също и десетки международни мисии действат в тази насока, но често пъти те срещат конкуренция в лицето на мафиоти иманяри, посочва френският вестник. Величествени, изискани, учудващи с богатството на злато и на сребро, експонатите, които са представени в Лувъра, съчетават елементи на чуждо влияние и на местния гений, допълва изданието и посочва, че в някои експонати например се долавяло влиянието на келтите, а в други например скитският стил.

Столицата на царството на Севт Трети Севтополис сега за жалост е под изкуствено езеро, но основната царска гробница, както и тази на хора от царския двор и от династията, разположени върху възвишения край Казанлък, днес се посещават от туристи, докато българските музей съхраняват великолепните предмети от тях.

Безспорно най-впечатляващият експонат от експозицията в Лувъра е бронзовата глава на Севт Трети. Очите са изработени от алабастър и стъклена паста, а миглите и веждите са предадени чрез изрязани медни ивици. Погледът на бронзовия Севт Трети е поразяващ, носът е орлов, косите са къдрави, а на лявата скула има белег. Цялата глава е истинско чудо на античното изкуство, отбелязва вестникът.

Последвайте канала на

3389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини