Калфин: Комисията по досиетата трябва да се закрие

  • 28 май 2015 17:59

  • 1940
  • 4
Калфин: Комисията по досиетата трябва да се закрие
© Булфото

Целият механизъм за отваряне на досиетата е ненужен и вреден на държавата.

Това заяви в Плевен вицепремиерът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, цитиран от БТА. 26 години след промените не вярвам доколко в досиетата е цялата информация и доколко е обективна информацията, която има там, уточни той. Това, което е останало, е действително на хора, които са работили за държавата, смята Калфин. Мога да ви кажа, че когато един дипломат работи и за разузнаването това е най-нормалната практика в 90 процента от случаите, а в момента единствените жертви са тези дипломати, които президентът отказва да назначи за посланици, защото са си вършили работата навремето, и които са изключителни професионалисти, работили за България - впрочем с много шарени политически възгледи, понеже познават голяма част от тях, добави вицепремиерът.

За мен целият процес е порочен, а комисията, която е създадена, би трябвало да бъде закрита, или да се превърне - има примери от други страни - в Център за историческа памет или каквото и да е друго, а държавата да си запази досиетата и документите, които са свързани с държавната сигурност, ако може, каза още Калфин. Комисията е доказала, че не може да опазва информация, която не трябва да изтече, заяви той.

Заместник-председателят на АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в допълни, че оценява предаването на архива на военното разузнаване от министъра на отбраната като груба грешка, която ще има необратими последици. Според Петков стъпката е рискова, защото Комисията по досиетата не е готова да опази чуждите граждани. Аз не виждам кои нормални чужденци ще се ангажират да работят за нашето разузнаване, коментира Петков. Според него "това разсекретяване е престъпно".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1940 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бай Иван

2015.05.29 | 09:30

4
Калфин,не да се закрие а закон за лустрация трябва но нямате дупита да го приемете защото 90% сте в лайната,едни и същи муцуни сте във власта нищо не става от вас въртите сучите все за гъзовети си мислите.

2015.05.29 | 09:15

2
Какво имаш предвид с буквосъчетанието ДУПИТА ?
KUR ZA TODOR JIVKOV

2015.05.29 | 09:17

3
МАЙКА ВИ ДА ЕБA КОМУНИСТИЧЕСКА

2015.05.29 | 09:13

1
Пишеш само с главни букви за да изглеждаш по умен ли? Не се получава.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини