Бракониер се опита да прегази горски

  • 28 май 2015 16:49

  • 1763
  • 0
Бракониер се опита да прегази горски
©

Горският стражар Георги Жегов се размина на косъм при опит да бъде прегазен от бракониер в гората край Разлог. Само бързата реакция е спасила живота му. Служителят установил в сряда нарушители на Закона за горите в местността Тишето край града.

Веднага е извикал подкрепление от Държавно горско стопанство – Разлог към Югозападно държавно предприятие. Колегите му Божидар Букурещлиев и Тодор Любенов пристигат със служебен автомобил „Фолксваген Пасат", за да окажат съдействие. Двамата оставят колата и се придвижват пеша до мястото на нарушението. Когато се връщат обратно, установяват, че трите гуми на колата са срязани.

Бракониерът Лазар Владимиров Юруков за малко не прегазил Жегов с джипа си. Той е в списъка на лицата с повече от два акта за незаконна сеч в района на Разлог. За периода от 2012 г. до февруари 2015 г. са му съставени 10 акта за установяване на административни нарушения. Неговият авер в сряда Иван Радков Юруков пък отправил заплахи за саморазправа към горския стражар Божидар Букурещлиев. За случая е уведомена полицията в планинския град.

Горските служители признават, че битката с бракониерите е много трудна. Нарушителите разполагат с всякаква необходима техника, за да са бързи и мобилни при набезите си в гората. Разполагат с високопроходими автомобили, с моторни триони и резачки, добра екипировка, дори с камери за нощно видеонаблюдение. Има данни, че местни дървени босове купуват автомобили на нарушителите, които после стоварват дървесината в цеховете им.

Бизнесмените намират „работна ръка" за добиването на дървен материал в нарушение на закона сред безработните, социално слабите, криминалния контингент. Краде се почти изцяло за зареждане на гатерите, много малко са незаконните сечи за дърва за огрев.

Последвайте канала на

1763 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини