Спа бизнесът се обяви срещу бутафорната археология

  • 28 май 2015 14:53

  • 1892
  • 3
Спа бизнесът се обяви срещу бутафорната археология
©

Участниците във втория конгрес по Балнеология и спа туризъм се обявявиха срещу разрушаването на културни паметници чрез реконструкции, които ги обличат в неестествени материали. Спа бизнесът, събран в Сандански, излезе с декларция, изискваща да се прекрати практиката през последните години да се разрушават паметници, като се надграждат и облицоват с неестествени материали, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Той допълни, че на практика се изземват функциите на историци и археолози и така атракциите се превръщат в нискобюджетни продукти. Това нанася щети на туризма, който и без това на места по Черноморието и в други части на страната се профанизира, добави Драганов.

Участниците в конгреса призовават да не се използва туризмът като оправдание за разрушаването на културните паметници. Драганов даде да пример дострояването на крепостта Кракра над Перник, в Созопол и дори на Перперикон. Според членовете на Българския съюз по балнеология и спа туризъм не бива да се дострояват паметниците, а да се обяснява на туристите качествено така, че тяхното въображение да доизгражда обектите.

Има заплаха от профанизация и на спа туризма ни, категоричен бе Драганов. Механичното въвеждане на чуждестранни техники за масажи и процедури изместват автентичните български продукти и процедури и ни правят евтни пред клиентте. Вместо да предлагаме душовете „Виши”, масажи с камъни от Египет, руски и финландски бани и др. трябва да се върнем и наблегнем на българската поморийска кал, например и на разработените през годините начини за лечение в спа курортите ни. Не е сериозно, когато чуждите партньори ни питат какво точно лекуваме в България – да отговаряме всичко, отсече Драганов. Вместо това трябва да съобщим, че в Сандански например сме уникални в лечението на астма и т. н.

На дискусията в Сандански стана ясно също, че има огромен глад за обучени кадри за балнео и спа процедури. Често българските специалисти много бързо излизат в чужбина заради тройно и петорно по-високо заплащане.

Последвайте канала на

1892 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.01 | 01:09

3
Бутафорията я има още от 70-те на миналия век -Царевец,Плиска,Преслав и навсякъде всъщност ! Е какво да правим, като освен мавзолея нямаше какво друго да покажем,а сега и него го няма

2015.05.29 | 09:40

2
ше продължава да има глад за кадри щом заплатите са по 500 лева
Jiri

2015.05.29 | 01:30

1
Търсят кадри, а заплатата да е около 600 лв, е не става господа изедници и измамници!

Добави коментар

Водещи новини