Депутат от РБ: Ако не бъдат изпълнени исканията на ПФ, и ние ще поискаме обяснение

  • 28 май 2015 12:07

  • 1849
  • 2
Депутат от РБ: Ако не бъдат изпълнени исканията на ПФ, и ние ще поискаме обяснение
© Булфото

Ако до 1-ви юли не бъдат изпълнени седем условия, формулирани като ултиматум от ПФ, те заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за управлението. Поредният ултиматум дойде на фона на взривоопасния конфликт между българи и роми в Гърмен. Едно от исканията е незабавно събаряне на незаконните постройки, овладяване на битовата престъпност, мерки срещу покупко-продажбата на гласове, както и други искания с явно предизборен акцент. Реакцията на Патриотичния фронт след казуса "Гърмен" коментира секретарят на ПГ на Реформаторския блок Димитър Делчев.

Исканията на Патриотичния фронт са част от програмната декларация, които ние подписахме с ГЕРБ и в този смисъл няма как да се противопоставим на нито едно от тях. В тях обаче липсва едно много важно искане – цялостната съдебна реформа. Т.е. въпросът за битовата престъпност е част от по-големия въпрос за действията на институциите. Как съд, прокуратура, полиция да действат по правилния начин, че да започнат да носят справедливост? Това, което трябва да се случи в Гърмен спешно, е населението да се въвлече в такова спокойствие, което да има трайност. Полицията трябва да установи има или няма кражби, което може да стане чрез претърсване на домове, да отговори има или не незаконни постройки (както знаем от РДНСК, има) и да се предприемат действия в съответствия със закона, заяви Делчев.

Изисква се обаче и нещо друго по темата – преструктуриране на полицейските сили и в смесени райони като Гърмен може би е разумно да се дислоцират повече полицаи, да се осигурят повече щатни бройки и да има по-голям контрол върху ръководството на местната полиция. Съгласете се, че ако на даден човек му ограбят къщата и той подаде сигнал, но нищо не се случва, нормално е това да доведе до напрежение. Ние трябва точно това да предотвратим, добави той.

По отношение на сроковете, които даде за реакция ПФ на правителството, за част от мерките могат да се предприемат такива действия, че да започне пътят на промяната, коментира Делчев.

Според него обаче има и такива, които изискват много повече време, нов закон – например за борбата с незаконната сеч, посочи вносителят на предложение в тази посока. Той подчерта, че вероятно патриотите искат да видят как и дали се изпълнява програмната декларация.с правителството. Ако и ние – останалите – видим, че тя не се изпълнява, бихме били доста притеснени и най-малкото, бихме поискали обяснение, подчерта депутатът от РБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1849 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Марк

2015.05.29 | 20:05

2
Е айде де, айде де!!!

2015.05.29 | 20:05

1
da eb. lapeto eeeeeeeeeee,kakvi ni upravlyavat

Добави коментар

Водещи новини