Създадоха парламентарна комисия за промените в Конституцията (обновена)

  • 28 май 2015 10:53

  • 2105
  • 4
Създадоха парламентарна комисия за промените в Конституцията (обновена)
©

Депутатите приеха да се създаде Комисия, която да работи по промените в Конституцията. За председател бе избран Димитър Лазаров от ГЕРБ, негов заместник ще бъде Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Решенията по предложение на ДПС ще се вземат с обикновено мнозинство от членовете на комисията.

Без изключение всички парламентарни групи обявиха, че ще се включат в работата на временния орган. Като втори представител на ГЕРБ в него влиза Данаил Кирилов. БСП ще бъде представена от Мая Манолова и Чавдар Георгиев. Вчера социалистите отказаха предложението на ГЕРБ начело да застане техен представител - Янаки Стоилов. ДПС ще се включи с Четин Казак и Хамид Хамид. Реформаторите, освен от заместник-председателя Атанас Атанасов, ще са представени и от Димитър Делчев. Патриотите - от Християн Митев и Емил Димитров, АБВ - Лъчезар  Никифоров и Кирил Цочев. ПГ на БДЦ излъчи Красимира Ковачка и зам.-председателя на НС  Явор Хайтов, а "Атака" - Явор Нотев.

В проектоварианта на председателя на НС Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 беше предвидено това да става с обикновено мнозинство от присъстващите депутати. В срок от 7 дни от създаването й комисията трябва да предложи на НС правилата за обсъждане и приемане на законопроекта.

Ще работи до приемането/отхвърлянето му.

Предложението бе прието с 118 „за“, 14 и „въздържал се“ и 4 „против“. След като във вторник в деловодството на парламента бяха внесени промените в Конституцията с подписите на 132 депутати от парламентарните групи на на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и 8 депутати от БДЦ.

Промените в Конституцията засягат съдебната реформа.

С предвидените промени се дава възможност на главния прокурор да представя доклади за прилагането на закона на политики и резултати за противодействие на престъпността. Друга съществена промяна заложена там е разделянето на Висшият съдебен съвет на две колегии – съдебна и прокуроро-следователска, както и намаляването на мандата на магистратите на четири години. В съдийската колегия ще има 13 членове, а в прокурорската 12 членове. Друга важна промяна е, че министърът на правосъдието ще председателства пленума на ВСС. Предвижда се и разделяне на инспектората на ВСС.

В началото Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 обясни, че идеята за паритетно участие се е наложила в търсене на възможно най-широко участие на  политическите сили в работата на комисията, тъй като управляващите осъзнавали, че не е възможно да се стигне до  исканите промени без подкрепата и съдействието на другите парламентарни сили, независимо дали са в опозиция или част от  управляващото мнозинство.

За пореден път от ДПС настояха да получат аргументи за необходимостта от промените, адекватността им, както и експертни мотиви "за", че поправките са от компетентността на Обикновено народно събрание, а не на Велико народно събрание.  ПГ на ГЕРБ се обърна към всички политически сили в НС за максимално широка подкрепа, подчерта председателят на групата Цветан Цветанов и припомни, че 43-то НС е показало, че могат да се формират парламентарни мнозинства, които да дават шанс за  радикални реформи. Той призова за взаимни компромиси, за да се стигне до подкрепа на текстовете от 180 гласа. Атанас Мерджанов декларира от името на левицата, че ще дадат своя принос за обсъжданите промени.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски похвали решението за паритетно разпределение на местата в комисията. По думите му, това е сериозно усилие за промяна на Конституцията, което да даде шанс да бъде реализирана ефективна съдебна  реформа, така както стратегията за съдебна реформа е получила широка парламентарна подкрепа.

Станислав Станилов от "Атака" обърна внимание, че Конституцията първо трябва да се спазва, преди да се променя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2105 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.05 | 23:31

4
и защо ще променят конституцията, да е по приятна за четене ли...
Бйко Курвоооооооооооооооо

2015.06.05 | 23:31

3
Нова лапачка за батко и братко. Ще дойде Видовден за вас изедници!

2015.06.05 | 23:30

2
да , ами мисля си ако бисеров трябваше да напише промените ,не че ТЕЗИ са по различни,и защо в края на краищата ще променят Конституцията след като никой от властниците не се съобразява с НЕЯ , сигурно ще узаконяват още престъпления
boiko kurvo

2015.05.28 | 12:51

1
smurt za kurvata boiko

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини