Британски учени разкриха тайната на джихадистките булки

  • 28 май 2015 10:13

  • 3768
  • 1
Британски учени разкриха тайната на джихадистките булки
© gettyimages

Схващането, че младите жени, които заминават за Сирия, за да станат "джихадистки булки", е опростенческо и спъва усилията да се попречи на радикализирането на други момичета, показват нови изследвания, съобщи АП.

Според разпространения днес доклад на Института за стратегически диалог и Международния център за изследване на радикализирането към Кралския колеж в Лондон младите жени се присъединяват към "Ислямска държава" (ИД), водени от различни мотиви. Включително от силно недоволството от действия, които според тях са проява на преследване на мюсюлманите и от желание да бъдат част от "сестринска общност", обединяваща жени със сходни вярвания. Западните общества трябва да осъзнаят, че мотивациите на тези жени са разнообразни, ако искат да предотвратят заминаването на още жени и възможността те след време да се върнат в родината си и да извърша терористични актове, посочват авторите на доклада.

Опасно е всички заминаващи за Сирия да бъдат поставяне под общ знаменател, да се смята, че те всички са невинни момичета с "промити мозъци", които отиват да се женят, казва един от изследователите Мелани Смит. Етикетът "джихадистки булки" може и да е удобен и привлекателен за медиите, но младите жени, заминаващи за Сирия, се възприемат като нещо повече - като поклонници, чиято мисия е да изградят "ислямска утопия" в този регион. Мнозина от тях биха искали да се бият заедно с вербуваните мъже, но изповядваната от тях форма на исляма им отрежда роля само в дома и семейството. Основната отговорност на жените в контролираните от "Ислямска държава" територии е да бъдат добри съпруги и майки на следващо поколение джихадисти, но авторите на проучването са установили, че жените играят решаваща пропагандна роля в организацията, използвайки социалните медии за набиране на нови последователи.

Мнозина от младите жени, включени в изследването, са казали, че са се чувствали социално и културно изолирани в светското общество. Като се прибавят и проблемите на израстването и формирането на идентичност, това ги прави по-податливи на екстремистката идеология, която свежда сложни световни конфликти до борба между доброто и злото и ти дава възможност да се почувстваш "герой".

Около 550 млади жени и момичета, някои само на 13 години, вече са пътували до територии, контролирани от "Ислямска държава", се казва в доклада.

Последвайте канала на

БТА
3768 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KUR ZA TODOR JIVKOV

2015.06.02 | 14:59

1
ДА ЕБA ТИЯ ПРОСТИ ПУTKИ КАЛПАКЛИИ

Добави коментар

Водещи новини