Превозват лед в Антарктида, за да не изчезне

  • 27 май 2015 19:10

  • 2562
  • 0
Превозват лед в Антарктида, за да не изчезне
©

Учени планират да превозват лед до Антарктида. Те се опасяват, че планинските ледници по целия свят се топят в резултат на климатичните промени и искат да съхранят проби от леда в нов подземен склад в най-студеното място на Земята.

На 4 350 метра надморска височина ледникът Кол дьо Дом се намира точно под връх Монблан. Макар да изглежда като постоянна част от Алпите, ледникът скоро може да изчезне, се отбелязва в материал на BBC, пише news.bg.

„През 1994 г. измерихме температурата във вътрешността на ледника и през 2005 г. се върнахме на същото място и засякохме затопляне с 1,5 градуса по Целзий", обяснява Жером Шапела от Националния център за научни изследвания на Франция, който участва в създаването на леден склад в Антарктида.

По думите на френския учен, много от неполярните ледници ще изчезнат през настоящия век, като дори тези на най-големите височини вече се топят през лятото.

До момента само една малка част от планинските ледници е била изследвана. Новият склад ще се помещава в снежна пещера до изследователска станция Конкордия в Антарктика - постоянна база, съвместно управлявана от учени от Франция и Италия.

Ледените ядра ще могат просто да бъдат запечатани в пликове на 10 м под повърхността, където се поддържа постоянна температура от -50°С.

"Знаем, че дори и с глобалното затопляне, дори Антарктика да се затопли с няколко градуса, ние все още ще имаме достъп до най-добрия фризер на планетата. Ледът ще бъде в безопасност там в продължение на десетилетия или столетия", коментира Шапела.

Екипът ще използва специална апаратура за извличането на цилиндрични ледени ядра от Кол дьо Дом. Повече от 130 м дълги и около 30 см в диаметър, пробите трябва да бъдат изкарани на повърхността на части.

Втора мисия ще бъде изпратена в планината Илимани в боливийските Анди.

Екипът ще събере три ледени ядра от Алпите и три от Андите. Две от всяко място ще бъдат транспортирани до Антарктика, докато останалите ще бъдат изпратени в лаборатория във Франция за анализ.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини