Нова провокация на "Грийнпийс" за спасяването на Арктика (видео)

  • 27 май 2015 17:40

  • 2599
  • 1
Нова провокация на "Грийнпийс" за спасяването на Арктика (видео)
©

Кампанията на международната природозащитна организация "Грийнпийс" за спасяване на Арктика продължава с провокативно видео, насочено към петролния гигант Шел (Shell), който планира да добива нефт това лято край Аляска.

Във видеото три реплики на известни творби ("Pearblossom Highway" на Дейвид Хокни, "Christina’s World" на Андрю Уайът и "An Arctic Summer: Boring Through the Pack in Melville Bay" на Уилям Брадфорд) се запалват и се трансформират в нефтодобивната инфраструктура на Шел, съпътствана от ужасяващи нефтени разливи и експлозии, пише dnevnik.bg.

В началото на април активисти на "Грийнпийс" успяха да се изкачат на масивна нефтена платформа на Шел, за да протестират срещу плановете на компанията да добива петрол във водите на Арктика.

"Шел подлага на огромен риск Арктика с плановете си за добив на нефт там след 6 седмици. Направихме това видео, за да покажем, че плановете на компанията засягат всички нас – защото ефектите на климатичните промени засягат всички ни, независимо къде живеем. Ако продължаваме да горим изкопаеми горива с тези темпове, ще изгорим и сегашния си начин на живот", коментира Елена Полисано от "Грийнпийс".

Организацията настоява територията около Северния полюс да бъде обявена за световна защитена зона, запазена само за научни изследвания, подобно на Антарктида. Близо 7 милиона души в света вече подписаха петицията на природозащитниците.

"Ако Щел добива в Арктика, може да разруши едно изключително място, с неговите невероятни обитатели - като бялата мечка и полярната лисица. Няма как да се добива нефт безопасно на едно място като Арктика, където условията са екстремни. Шел има огромна пиар машина зад себе си, но не взема под внимание милионите хора, които вече са застанали зад движението за спасяване на Арктика", казва Деница Петрова от българския офис на организацията.

През март администрацията на САЩ одобри лиценза на Шел за добив на нефт в Чукотско море, като в същото време признава за 75% риск от тежки аварии по време на нефтодобивните операции.

Климатичните промени водят до тревожно топене на ледовете на Арктика, като през март бе регистрирано рекордно ниско ниво на лед през зимата. Добиването на нефт в тази крехка екосистема е несъвместимо с ограничаването на глобалното затопляне с до 2 градуса – цел, за която има консенсус между повечето правителства, отбелязват от природозащитната организация.

Подпиши петицията и се присъедини към милионите хора в целия свят, които вярват, че ще запазим Арктика, призовават от "Грийнпийс". Ние настояваме Северният полюс да бъде обявен за глобална защитена територия. Да се забранят сондирането за нефт и разрушителната индустия на Арктика.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2599 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Manolov

2023.07.28 | 01:15

1
Надеждни кредитни и инвестиционни услуги за всеки Здравейте всички, тук сме, за да ви запознаем с нашата финансова институция, която е част от голяма банкова група, специализирана в договори за заеми в Европа. Ние предлагаме кредитни услуги за инвестиции във всички сектори на дейност - Земеделски кредити - Търговски обект - промишлени инвестиции - финансиране на стартиращи предприятия - кредити за недвижими имоти - Автомобилни и други кредити Ние сме готови да ви придружим с нашето много изгодно решение с лихвен процент от 2% на година и срок на погасяване до 30 години. За повече информация се свържете с нас по имейл Имейл: Pacific-loan.service@outlook.fr

Добави коментар

Водещи новини