Едвин Сугарев представи книгата си "Аферата КТБ" (видео)

  • 27 май 2015 16:12

  • 3287
  • 4
Едвин Сугарев представи книгата си "Аферата КТБ" (видео)
© Булфото (архив)

Едвин Сугарев представи разследването си "Аферата КТБ" на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Може би това е най-трудното разследване, което съм правил през живота си, изчел съм няколко хиляди страници текстове, свързани с КТБ, търсил съм възможност да засичам данните с други източници, които могат да ги потвърдят или отхвърлят, разговарял съм с банкери, с хора, които се занимават с тайните служби, има и малък дял конфиденциална информация, разказа авторът. Може би най-драматичното несъответствие със закона при процедурата за отнемането на лиценза на КТБ е липсата на доклад на квесторите за текущото състояние на банката, какъвто те са задължени да направят по силата на чл. 121 от Закона за кредитните институции, каза Сугарев. По думите му липсата на легитимен доклад, не би трябвало да прави легитимна и процедурата.

Подходът, избран от БНБ - да бави решението за съдбата на КТБ повече от три месеца, без да предприема нищо за оздравяването й, не е точно глупав, а по-скоро престъпен, смята авторът. Това е механизмът, чрез който се "обезкървява" на практика банката и се стига до тази грандиозна финансова дупка от 4,2 млрд. лева в активите й, отбеляза той. Трябва да се въведе някакъв контрол, който не допуска да има хора, над които е само Господ, коментира Сугарев в отговор на въпрос какво трябва да се направи, за да не се повтаря случилото се. Авторът благодари на фондацията "Достъп до информация", тъй като е стигнал до разследването след спечелен техен конкурс, финансиран от фондацията "Америка за България".

Последвайте канала на

БТА
3287 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
stojan chadziev

2015.05.28 | 09:27

4
4obanov e za zatvora.
Драскач

2015.05.28 | 09:27

3
Този колко пъти гладува и не умира?Значи лъже,че гладува.Той сигурно си е плюскал като козел без да знаем,пък ние овцете сме гледали и блеяли!За това не му вярвам.Като искаше да мре - що не се обеси дъртака ?

2015.05.28 | 09:27

2
ЦИГАНИН

2015.05.28 | 09:27

1
жълтозъб неграмотен злобен опикан старик

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини