Служители на виенското летище - трафиканти на хора

  • 27 май 2015 16:08

  • 2239
  • 1
Служители на виенското летище - трафиканти на хора
©

Частни охранители на летището във Виена са били заподозрени в прекарване на бежанци, най-вече от Шри Ланка през мерките за сигурност към полети към САШ и Великобритания, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на австрийската прокуратура.

Полицията разследва 13-те частни охранители на виенското летище, тъй като има подозрения, че са се възползвали неправомерно от достъпа си до системи за сигурност. Един поляк и гражданин на Шри Ланка са били задържани и очакват края на разследването, пише dnevnik.bg.

Британската охранителна фирма G4S съобщи, че един от нейните служители е сред заподозрените по делото и е бил уволнен. Компанията обяви, че съдейства на властите.

"Знаем за 10 пътувания на трафиканти, иначе казано 10 полета между миналата есен и февруари", заяви говорител на прокуратурата в Конройбург, Долна Австрия. Той отказа да посочи кои са фирмите, замесени в тази дейност и каза, че засега не е ясно колко хора са били прекарани през проверките по сигурността.

Охранителите са вземали между 7 000 и 9 000 на човек, посочи той. Трафикантската схема, която включва употреба на самолетни билети, издадени на приятели и роднини била разкрита след като заподозрените опитали да включат в нея нов съучастник. Той от своя страна се свързал с полицията.

На един от хората, платил на заподозрените бил отказан достъп до САЩ, което довело до реакцията на аврстрийските власти. Трафикът на хора е престъпление, което в Австрия се наказва с до 10 години затвор.

G4S, която се занимава с широка гама от дейности от транспорт на големи суми пари до охрана на кораби отнесе критики за изпълнението на много от договорите си, в това число лошото изпълнение при осигуряването на сигурността на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2239 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
boiko kurvo

2015.05.28 | 16:27

1
smurt za boiko kurvata

Добави коментар

Водещи новини