НС прие последните промени в НПК

  • 27 май 2015 15:25

  • 2169
  • 0
НС прие последните промени в НПК
©

Депутатите одобриха исканите промени от прокуратурата в Наказателно-процесуалния кодекс, информира агенция „Фокус”.

Законопроектът има за основно предназначение да повиши ефективността на мерките за неотклонение и на другите форми на процесуална принуда, прилагани спрямо обвиняеми и подсъдими лица, без да се явяват неоправдано засягане на лични и имуществени права и при предоставяне на необходимите средства за защита.

Досегашната уредба по НПК не предлага достатъчно надеждни гаранции, че посредством мерките за процесуална принуда се обезпечава безпрепятственото водене на наказателното производство, неговото своевременно приключване и особено изпълнението на влязлата в сила присъда.

Затова първостепенна задача на проекта са мерките на процесуална принуда, освен другите си задачи, да осигуряват и изпълнението на наказанието при осъдителна присъда, включително събирането на държавните вземания, произтичащи от наложени имуществени наказания и присъдени в тежест на осъдения разноски. Констатациите за нормативен недостиг важат в най-голяма степен. Затова се прави изменение, когато подсъдимият е признат за виновен, осъден е на наказание лишаване от свобода, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от Наказателния кодекс и е налице реална опасност да се укрие, съдът може да замени мярката за неотклонение с по-тежка, или да вземе такава.

Също така, когато подсъдимият е признат за виновен и е осъден на наказание не по-малко от десет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, реалната опасност подсъдимият да се укрие е налице, освен ако от доказателствата по делото не се установява противното.

Освен това разрешението за използване на специални разузнавателни средства по отношение на съдии, прокурори и следователи се дава предварително от председателя на Върховния касационен съд или от изрично оправомощен от него заместник-председател, по искане на главния прокурор или изрично оправомощен от него заместник.

Вторият законопроект за промените в НПК предвижда промяна в компетентността на органа по възобновяване на наказателни дела, а целта е осигуряване на възможност за Върховния касационен съд за изпълнение на конституционно възложеното му правомощие за осъществяване на върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища.

След гласуване на промените, председателят на правна комисия поиска удължаване на срока за внасяне на предложения с една седмица, което бе прието.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2169 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини