Властите в Гърция броят и последните евроцентове

  • 27 май 2015 12:06

  • 1605
  • 0
Властите в Гърция броят и последните евроцентове
© Getty Images/Guliver

Финансовото министерство в Гърция е започнало спешно да прехвърля към централната банка на страната дребни суми и средства от "спящи" сметки на всички държавни институции, съобщава БТВ.

Ресурсът е необходим, за да може южната ни съседка да изплати погасителна вноска към МВФ на 5 юни, съобщават местните медии.

Към държавния бюджет се извършва прехвърляне на средства от останалите 1193 сметки, които държавни ведомства и структури притежават в търговките банки и по които не е имало никакво движение на средства през последните пет години независимо от това, че в тях са останали суми, по-малки от сто евро.

Става дума за сметки в министерства, дирекции и други ведомства, които Сметната палата нареди да бъдат прехвърлени още в средата на март.

За утре е насрочена телеконферентна връзка на Европейската работна група за Гърция. Преговорите се намират в най-критичната си фаза, а в кабинета цари сдържан оптимизъм, че споразумение може да има още този уикенд, коментират наблюдателите. Вестник "Етнос" съобщава за предупреждение, отправено от високопоставен американски представител, който казал, че евентуален провал по постигането на споразумение между Гърция и кредиторите ще нанесе удар не само върху гърците, но и ще има непредвидими последици за европейската и световна икономика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини