Диспечерски пункт обслужва хората с увреждания в Бургас

  • 27 май 2015 11:30

  • 806
  • 0
Диспечерски пункт обслужва хората с увреждания в Бургас
© Булфото (архив)

Специален диспечерски пункт ще обслужва хората с увреждания в Бургас. Това каза пред журналисти Марионела Стоянова, управител на „Социален център-Бургас” по време на представянето на резултатите по проекта „Ново начало. Стартиране на иновативни социални услуги за хора в увреждания в Бургас”, съобщи „Фокус”.

Системата се прилага по белгийски модел. Тя дава възможност на хората в неравностойно положение да получават помощ от асистент в извънработно време, в почивни и празнични дни. Чрез нея хората с увреждания се обаждат на специален диспечерски пункт, където дават заявка за услуга или помощ,от каквато се нуждаят. От този пункт асистентите, които са на дежурство, се отзовават на тези заявки.

„Би било чудесно, ако тази система заработи. Софтуерният продукт е готов и реално при осигуряване на средства за възнаграждение на асистентите, бихме могли тази система да я въведем в експлоатация”, обясни Стоянова.

Проектът се реализира от „Социален център-Бургас” в партньорство с община Бургас и с белгийска организация. Той се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси”, схема ‘Без граници” и е съфинансиран със средства от Европейския социален фонд на ЕС. Средствата са над 160 хил.лв. Продължителността на проекта две години – от 1 юни 2013 до 31 май 2015 година.

Сдружението е регистрирано в края на 2011 година като организация с нестопанска цел за реализиране на дейности в обществена полза на хората с увреждания. Благодарение на схемата ‘Без граници” сдружението е имало възможност да се осъществи трансграничен обмен на добри практики, които са взаимствани от белгийския партньор. Дейностите са насочени изцяло към хората с увреждания в община Бургас.

„Искаме услугите да станат по-разнообразни, по-качествени и хората да живеят по-добре”, каза още Стоянова. В рамките на проекта са обучени 25 лица с увреждания за това как да получават помощ от социален асистент по системата ‘Личен бюджет за асистент”. След това е направен подбор на 17 лица с увреждания, които в продължение на 18 месеца са получавали услугата социален асистент. Отделно е направено обучение на 25 лица, които желаят да работят като социални асистенти, като 16 от тях са били назначени.

Община Бургас е отпуснала средства за продължаването на услугите по проекта до края на тази година. Потребителите на Социалния център са 17, които участват в творческата работилница. Изработени са две големи чаши за кафе от стари вестници и аранжирани с цветя. Те са участвали във „Флора 2015” и са спечели златен медал и купа, връчени от кмета на община Бургас Димитър Николов.

Последвайте канала на

806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини