Районът на Варна е бил център за обработка на мед и злато през древността

  • 27 май 2015 07:15

  • 2222
  • 0
Районът на Варна е бил център за обработка на мед и злато през древността
© Getty Images/Guliver

Районът на Варна е бил високоспециализиран металургичен център за обработка на мед и злато през древността, разказа в интервю за БТА археологът от Археологическия музей във Варна гл. ас. д-р Владимир Славчев, като открои обработката на ценните метали и по-конкретно - на златото.

Същинското ювелирство започва тук през втората половина на 5-то хилядолетие пр. Хр. По това време в района около Варна се обособява високоспециализиран металургичен център, който се специализира в областта на обработката на два различни метала - от мед се правят предмети, служещи за оръдия на труда, на сечива - шила, игли, различни длета и клинове, също така някои от изделията са играли ролята на инструменти за обработка на самия метал, посочи експертът.

По-интересното обаче от гледна точка на историята на ювелирството е обработката на злато. Златото започва да се обработва почти едновременно с медта, макар че източниците за неговия добив са различни.

Докато медта се добива от рудници чрез открит способ, чрез нагрявяне, напукване на скалата, претопяване на самите парчета скала и отделяне на шлаката от метала, при златото нещата стоят доста по-просто от гледна точка на обработката, тъй като то е събирано по долините на реките в разсипен вид, готово за претопяване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини