Как да изберем мивка

  • 26 май 2015 14:11

  • 15267
  • 1
Как да изберем мивка
©

Мивката е един от главните и най-натоварени с работа герои в кухнята. Важно е да бъде избрана така, че да ни служи дълго, да е удобна, функционална, добре съчетана с цялостната концепция на интериора.

В тази статия ще ви дадем насоки кои са отделните елементи, на които да обърнете внимание при избора си на мивка, за да си осигурите максимално комфортен живот в кухнята. А ако ви предстои ремонт, винаги можете да разчитате на професионалистите в MaistorPlus.

Каква да бъде батерията?

Изберете по-висока, а най-добре и подвижна батерия за мивката си в кухнята. Така ще можете да поставяте в коритото ѝ по-високи съдове, както и директно да миете плота и отцедника до нея. Дори да ви излезе малко по-скъпо, впоследствие ще си благодарите за направената инвестиция.

Вижте още: Най-доброто място за мивката в кухнята

Какво да бъде коритото?

Тук също сте изправени пред богат избор. Колко дълбоко да бъде коритото на мивката ви, с каква широчина, дължина. Едно общо ли да бъде, две-три с еднакви размери или няколко различни като големина, поставени едно до друго. Ако използвате редовно съдомиялна машина, ще ви бъде от полза и по-скромно по размер корито. Отцедникът, ако има такъв, е добре да е разположен отляво или отдясно, в зависимост от по-активната ръка на основния ползвател на мивката.

Къде да бъде разположен сифонът?

Местоположението на сифона е още нещо, на което е добре да се обърне внимание. Когато е монтиран в средата на мивката, последната твърде бързо ще ви се пълни с вода, най-малкото заради това, че като сложите повече съдове за миене, те ще го запушват. Освен това по-лесно ще попадат остатъци от храна върху него. Практиката показва, че по-разумно е мястото на сифона да бъде в дъното на мивката.

Мивка за малки пространства

Когато кухнята ни е с по-скромна квадратура, това налага и избор на мивка, с която да се оптимизира по-добре пространството. Вариантите за това са:

Ъглова мивка

Предимството ѝ е, че ще ви освободи повече място за работен плот. Един от най-често срещаните негодувания са свързани с това, че отцедникът обичайно е разположен зад мивката, което създава известен дискомфорт.

Мивка с подвижен капак или плот

А можете да изберете и мивка с подвижен капак или плъзгащ се плот. Така, когато не се използва коритото, същото може да бъде покрито. Площта над него бихте могли да използвате като дъска за рязане, да почистите, обелите плодове, зеленчуци или каквото друго ви е необходимо в процеса на готвене.

Какъв да бъде материалът?

Един от първите въпроси, които трябва да си зададете, е от какъв материал желаете да бъде направена вашата мивка. На пазара в България по-разпространени са следните варианти:

Инокс

Поддържа се и почиства лесно, не образува ръжда. Стои добре в съчетание с повечето интериорни стилове. Предпочитан избор от по-консервативните натури. Доколкото това би се сметнало за недостатък-при този вариант липсва цветово разнообразие.

Гранит

Колкото по-качествен е материалът, толкова по-висока ще е цената. Предлага се в различни цветове. Потребители препоръчват по-тъмните тонове, тъй като при светлите замърсяванията си личат повече и се налага постоянно почистване.

Полимермрамор

Рисковете при този материал са, че има известна опасност от надраскване, но това е само ако използвате почистващи препарати с абразивни частици. Цветът се запазва относително дълго време, лесно се почиства, цената е приемлива.

Избор според цялостния интериорен стил на кухнята

Последен, но не и по важност, критерий при избора ви на мивка следва да бъде цялостният интериор на кухнята ви. Едни модели и материали ще стоят по-добре на рустик, други на минималистичен, трети на винтидж стил. Стремете се да постигнете завършеност и наслада от пълната картина, която се получава.

Имате ли вече по-голяма яснота относно избора на мивка за вашия дом? В случай че сте се вдъхновили да извършите цялостен или частичен ремонт на кухнята, можете да се обърнете към специалисти, работещи във вашия район. Заявете безплатно проект, проучете изпълнителите, изпратили оферти към вас, и възложете работата на този, който ви се струва най-надежден.

Последвайте канала на

15267 1

Коментари 1

Добави коментар
магазинеро

2015.08.11 | 22:16

1
Отиваш в магазина и избираш.Кво филосовско има

Добави коментар

Водещи новини