МТБЮ към Белград: Върнете ни Воислав Шешел

  • 26 май 2015 13:54

  • 1152
  • 0
МТБЮ към Белград: Върнете ни Воислав Шешел
© gettyimages

Апелативен състав на Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) изпрати искане до правосъдното министерство в Белград бившият лидер на Сръбската радикална партия Воислав Шешел да бъде върнат в Хага, предаде Интерфакс.

В документа се посочва, че магистратите от административната столица на Холандия са анулирали решението на по-нисша инстанция, с което МТБЮ позволи на Шешел да се върне в балканската държава за лечение. Днес висшият състав на трибунала се мотивира, че пребиваването на сърбина в Хага няма да се отрази негативно върху негово здравословно състояние. Шешел от своя страна отговори на МТБЮ, че не е нарушавал условията под които е пуснат и няма опасност да избяга. Освен това той посочва, че не е оказвал натиск върху свидетели по делото.

Шешел страда от рак. Заради заболяването през ноември той бе пуснат от съдиите в Хага. Сърбинът е обвинен във военни престъпления и геноцид по време на войните в Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина (1991-1995 г.) и се предаде на магистратите в Хага през 2003 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини