ДАБ призовава бежанците своевременно да търсят медицинска помощ

  • 26 май 2015 13:02

  • 1009
  • 0
ДАБ призовава бежанците своевременно да търсят медицинска помощ
© Булфото

Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков изразява своите искрени съболезнования към семейството на починалото момиченце Руя Мустафа Хайдар и апелира към всички лица, настанени в териториалните поделения на ДАБ да се обръщат при проблем към ръководството на съответния център и при необходимост да търсят своевременно медицинска помощ. Това съобщи пресцентърът на ДАБ.

Според информацията, с която ДАБ разполага, на 24-ти май, в 16.00 часа, в центъра за Спешна помощ в гр.Харманли е получен сигнал за дете с влошено състояние. По данни на Спешната помощ, линейката е пристигнала в центъра на третата минута от приемането на сигнала. След първоначалния преглед лекарят д-р Вълчева е поставила диагноза "инфекциозна диария".

Детето веднага е било транспортирано до Хасково, където е прието в МБАЛ, в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Взети са всички мерки момиченцето да бъде реанимирано, но около 23.00 часа, то е починало.

Родителите на детето не са потърсили нито медицинска помощ от лекарите в РПЦ Харманли, нито съдействие от ръководството на центъра.

Според съдебния лекар д-р Христо Еленски, не се касае за хеморагична треска, а за инфекция, започнала от гърлото. Точната причина за смъртта ще е ясна обаче едва след като излезе резултатът от микробиологичните изследвания.

Семейството на Хайсам Мустафа Сюлейман и съпругата му Нариман Хайдар Аднан, заедно с двете им деца Айа Мустафа Хайсам (6 г.) и Руя Мустафа Хайсам (4 г.), са регистрирани на 30.12.2014 г. в РПЦ Харманли. След проведеното производство, съгласно Закона за убежището и бежанците, интервюиращият орган е написал проекторешение за предоставяне на хуманитарен статут на семейството. Документите ще бъдат изпратени за разглеждане в ДАБ след получаване на смъртния акт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1009 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини