Горанов против създаването на държавен фонд за инвестиции в отбраната

  • 26 май 2015 12:19

  • 1010
  • 2
Горанов против създаването на държавен фонд за инвестиции в отбраната
©

Над 70% от бюджета на Министерството на отбраната се изразходват за заплати, останалите пари са крайно недостатъчни за модернизация. Това каза по време на парламентарния контрол депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

В момента приходите от продажба на имущество на Министерство на отбраната се трансферират към държавния бюджет. По този начин военното министерство няма интерес да търси най-високата цена за продаваното имущество, добави той.

Славов се обърна към финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва с въпрос каква е възможността за създаването на Държавен фонд за инвестиции в отбраната, със средствата от който да се дофинансира Програмата за развитие на Въоръжените сили на Република България. 

Горанов заяви, че подобен въпрос Петър Славов е задал и на министъра на отбраната. Неговият кратък отговор е "да". Отговорът на министъра на финансите е "не". Със създаването на този фонд публичните приходи не биха могли да се променят. Подобен фонд може да бъде създаден единствено като второстепенен разпоредител към министъра на отбраната, заяви финансовият министър.

Ако очакванията на колегите от МО са че създаването на такъв фонд ще доведе до увеличаване на отпуснатите им разходи, то това няма как да се случи, не защото аз съм министър на финансите, а защото по закон лимитът на определените разходи не могат да бъдат надхвърляни. Няма механизъм този разход да бъде увеличаван без контрол на парламента, каза още Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

По думите на Славов програмата може да бъде гласувана в парламента. Според него този фонд би могъл да служи и като гаранция пред евроатлантическите ни партньори, че армията ни има достатъчно финансиране.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1010 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.26 | 16:10

2
нарочно се прави но докато се усетим над София ще се вее турско знаме с любезното съдействие на САЩ

2015.05.26 | 15:38

1
Щом една армия не можем да поддържаме да се закрива България. Ние не сме във държава, а във джунгла- циганите бият българите, а институциите са неефективни, да не говоря какви са хората в самите институции...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини