Шефът на НАТО пред "Новая газета": Никога няма да приемем анексирането на Крим

  • 26 май 2015 10:04

  • 2822
  • 15
Шефът на НАТО пред "Новая газета": Никога няма да приемем анексирането на Крим
© Getty Images/Guliver

В ексклузивно интервю за руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че въпреки трудните времена и напрегнатата обстановка заради анексирането на Крим, алиансът ще държи отворени каналите за политически диалог с Русия.

"Ние не се опитваме да изолираме Русия" и е "много важно да поддържаме пряк политически контакт", добавя той.

Столтенберг разказва за последна си среща с руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни, предаде БТА. "Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Но ние обсъдихме и въпроса за връзката по военните канали. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на алианса.

На въпрос за Минските споразумения Столтенберг казва, че те са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите". "Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", обяснява той. Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване".

Той припомня, как Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия. "Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим". На друг въпрос за засилването на военното присъствие на НАТО на териториите на новите страни членки, Столтенберг отговаря: "Всичко, което правим в източната част на НАТО, е в пълно съответствие с нашите международни задължения. Да, ние засилихме военното присъствие, но то е много по-ниско от всяко разумно определение за съществени бойни сили. Това е отбранителна мярка, тя е пропорционална и е пряк отговор на поведението на Русия."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2822 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Апостол

2015.06.29 | 13:49

15
Крим ще струва доста скъпо на въшкарите.
ДАН

2015.06.29 | 13:49

14
ДА-ТАКА Е -------КИПЪР.....КОСОВО...........ЮГОСЛАВИЯ
Аз

2015.06.01 | 18:53

2
И ТИ ЛЪЖЕШ. Пиша като теб - с големи букви - явно ти само такива познаваш.
ДАН

2015.06.29 | 13:49

13
И ГЕРМАНИЯ ---АНЕКСИРАНЕ
РОБЕРТ

2015.06.29 | 13:48

12
Тези хора се вживели в ролята на господари на света. Някой интересува ли го това какво те признават или не признават.

2015.06.29 | 13:48

11
лъжите на тази персона нямат край Крим е автономна република с правителство и парламент този особен статут им е даден през 1992 както и използването на военни бази от руснаците това че са преминали от една държава към др. поради политическите обстоятелства в Киев(олигарсите взеха властта) си е техен избор

2015.06.28 | 15:10

10
Никога не казвай никога.
НРБ

2015.06.28 | 15:09

9
Кучето си лае кервана си върви!Нека още да ядосат Путин и следващия парад за 9ти май ще е в Берлин!

2015.06.28 | 15:09

8
АМЕРИКАНЦИТЕ ТРЕПЕРЯТ ОТ СТРАХ САМО ПРИ МИСЪЛТА ,ЧЕ РУСНАКА ИМА СВРЪХ МОДЕРНИ ТАНКОВЕ ,КОИТО БЛОКИРАТ НА И НЕ СЕ ДВИЖАТ ! НАЛИ ВИДЯХВЕ В ПРЕДПОСЛЕДНИЯТ ДЕН ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА ПАРАДА НА ПОБЕДАТА ,КАК ТАНКЪТ БЛОКИРА И ДО ДЪРПАХА С КРАН !

2015.06.28 | 15:09

7
TAKA LI I KVO DA GO VARNEM LI
некои

2015.06.28 | 15:09

6
бре че некои да ви е питал

Добави коментар

Водещи новини