Венецуела е готова да внася български вина и лекарства

  • 26 май 2015 07:13

  • 1058
  • 0
Венецуела е готова да внася български вина и лекарства
© Getty Images/Guliver

Венецуела е с намерение да активизира взаимоотношенията си с България, като търговският стокообмен нарасне чувствително в полза и на двете страни.

Това заяви в интервю за БТА г-жа Ориета Капони - извънреден и пълномощен посланик на Боливарска република Венецуела у нас.

По думите й латиноамериканската държава може да внася български вина, които определя като продукт с много високо качество и достъпна цена. Интерес за венецуелския пазар представляват и българските лекарства.

Южноамериканската страна възнамерява да почерпи от българския опит при създаване на кооперативи в селското стопанство, също и да се възползва от познанията на българските инженери и специалисти при консервацията на рудници. Венецуела се стреми още да възобнови отношенията ни в областта на спорта.

Вече сме работили в тази насока, доста български треньори са били във Венецуела, имаме подписано споразумение, а много венецуелски спортисти идват на лагери в България, каза Капони.

По думите й латиноамериканската страна може да предложи на България ром на световно равнище, висококачествено какао, кафе, конкуриращо успешно колумбийското, плодове, тютюн и др.

Капони декларира, че смята така да стимулира взаимоотношенията с България, че да не се усеща липсата на нашата дипломатическа мисия във Венецуела, която бе затворена през 2012 г.

Маскираните латиноамерикански дяволи, гостували на тазгодишния Международен фестивал на маскарадните игри в Перник и местните сурвакари се оказаха пресечната точка и началото на едно добро приятелство между Венецуела и Перник, смята Капони. Затова тя започва обиколка на България от Перник. Център на интереса й обаче е Пловдив, а редом до него стоят Плевен, Бургас и Варна.

Най-добрият начин да се подобрят отношенията между два народа, е да се опознаят взаимно, твърди Капони. В международен план тя определя като най-добри приятели на своята страна Русия и Китай.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини