Обявяват публично българите със швейцарски сметки

  • 26 май 2015 06:11

  • 6328
  • 0
Обявяват публично българите със швейцарски сметки
© Getty Images/Guliver

Швейцарската данъчна служба започва да публикува в интернет имената на чуждестранни граждани и фирми, издирвани за укриване на данъци в страните си, съобщава германското издание Sonntagszeitung, цитирано от "Капитал". Мярката ще засегне и български граждани, тъй като по данни на изданието България е на 68-о място в списъка на страните, откъдето са "данъчните бегълци" - 74 души.

Те са укрили суми на стойност около 300 млн. евро. Един вложител притежава сметка със 150 млн. евро, а останалите суми са на стойност между 2 и 10 млн. евро.

Именно имената на някои от тях може да бъдат разкрити, ако те са разследвани за данъчни измами. Точно същите параметри за брой и депозити на български граждани и фирми излязоха и покрай скандала през февруари с швейцарския клон на HSBC.

От 2007 г. НАП има възможност да получава данни за българи със сметки в Швейцария, ако депозантите поискат това, за да платят данъците си в България, а не в страната, където държат пари. През февруари финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва обяви, че за 2013 г. от данък лихва от тази чужда държава по сметката на НАП са преведени около 900 хил. лв. Справката за 2014 г. трябва да бъде получена през 2016 г.

Министърът обясни още, че персонална информация се изпраща в България само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък върху лихвите в Швейцария.

От 1 януари действа нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария. Тя дава възможност на данъчните да искат информация за това дали българи имат сметки в Швейцария, но при положение че срещу тях се водят разследвания за укриване на данъци. Досега България не е отправяла подобни запитвания, тъй като спогодбата важи за данъчни производства, започнали след 1 януари 2014 г.

Падането на банковата тайна е провокирано от факта, че швейцарската данъчна служба е затрупана с искове за предоставяне на данни за чужди граждани, заподозрени, че укриват данъци, и срещу които се води разследване. Данъчната служба ще обяви трите имена, дата на раждане и последния известен адрес на клиентите. Няма да бъдат огласявани имената единствено на американски клиенти на швейцарски банки - в списъка ще има само техните инициали. Причината е, че американските данъчни власти са отправили групов иск за огласяване на американците, укриващи данъци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини