Социалното министерство ще плаща милиони за кухи проекти

  • 26 май 2015 06:05

  • 1558
  • 0
Социалното министерство ще плаща милиони за кухи проекти
© Булфото

Социалното министерство се кани да плати милиони левове за кухи проекти на администрацията. Някои процедури вече са открити. От обявленията става ясно, че администрацията ще получи милиони за изпълнение на дейности, които са част от задълженията й. Най-ниската стойност на обявените до момента проекти е за 1 999 980 лв., като срещу тази сума ще се пише анализ за оценка на законодателството за интеграцията на малцинствата с фокус ромите и ще се изготви система за мониторинг.

Това става ясно от обновената индикативна програма за изпълнение на проекти по "Развитие на човешките ресурси" през 2015 г. Това е първата одобрена от ЕК оперативна програма за новия период, с най-голяма готовност за стартиране на дейностите.

От публикуваната от социалното министерство справка за проектите, които ще се реализират тази година, става ясно, че бюджетите са, меко казано, притеснителни. Така например Комисията за защита от дискриминация ще получи 3.5 млн. лв. за провеждане на социологическо проучване, което да идентифицира кои са най-силно засегнатите от риск от дискриминация групи. С парите щели да се изготвят и инструменти за установяване и предотвратяване на дискриминацията, ще се обучават служители, ще се прави мониторинг за спазването на антидискриминационното законодателство, ще се пишат наръчници.

За сравнение - годишният бюджет на Комисията за защита от дискриминация за 2015 г. възлиза на 2.09 млн. лв., или с 1.5 млн. лв. по-малко от предвиденото финансиране по един-единствен проект. По 2 млн. лв. ще получи тази година и самото социално министерство, както и секретариатът към Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС.

Срещу сумата от 2 млн. лв. министерството ще разработва или актуализира финансови модели за остойностяване на социални услуги, които предстоят да се делегират от държавата, ще се въвежда моделът "парите следват клиента", ще се пишат предложения за промени в нормативната уредба, ще се пише анализ за предоставяните социални услуги на уязвими групи. За тези дейности чиновниците по принцип получават заплати.

Общо 5.7 млн. лв. ще получи и Главната инспекция по труда - с 3 млн. лв. ще разработва вътрешна система за обучение и контрол на знанията на служителите, а 2.7 млн. лв. - за създаване на база данни на рисковите обекти и на система за оценка на риска и планиране на инспекционната дейност. Най-солиден като финансиране е съвместен проект между агенцията за социално подпомагане и агенцията по заетостта - за изготвяне на съвместни центрове за заетост и социално подпомагане. По този проект обаче ще се плаща за ремонти и оборудване, а не само за анализи.

Отделно от парите за повишаване на институционалния капацитет по оперативната програма има предвидени и други 37.7 млн. евро техническа помощ, които ще се дават за по-доброто управление на програмата и за подобряване на капацитета на бенефициентите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини