Тълпата е много по-умна, отколкото сме подозирали

  • 25 май 2015 21:22

  • 2785
  • 0
Тълпата е много по-умна, отколкото сме подозирали
©

Интелектът на тълпата може да бъде видян чрез просто наблюдение на пазаруващите в мола, чакащите на претъпкана спирка или минаващите по натоварена улица. Мехди Мусаид, който изучава колективно поведение в Института за човешко развитие „Макс Планк“ в Берлин, е прекарал много часове, правейки точно това.

Той бързо разбрал, че традиционните модели на тълпата, от които заключаваме, че в тълпа се движим произволно, като частици в газ или течност, са много неверни. Всъщност хората в тълпата показват сложни адаптивни стратегии и изглежда, упражняват ефекта на колективния интелект, пише "МегаВселена".

Например от едно проучване изследователите разбрали, че групи от по трима или повече пешеходци, движещи се сред много хора, често преминават в обърната V-образна формация, „защото това е единственият начин да виждаш всичките си приятели с прости движения на главата“, казва Мусаид. Той също разбрал, че за да избегнат препречването на пътя, пешеходците инстинктивно се разминават от една и съща страна – или всички се отклоняват надясно, или наляво.

Изглежда, че причината за избора ни на посока се крие и в националността ни. В повечето европейски страни е надясно, а в Япония е наляво. От това може да се направи предположението, че предпочитанията ни за страна, от която да се разминем, са свързани с правилата за движение по пътищата (лентите на движение) – но невинаги е така.

В Лондон, където превозните средства се движат отляво, хората имат навика да се движат по дясната част на стълбите към метрото. Възможно е причината за това несъответствие да е големият брой чужденци, но хората предпочитат дясната страна дори и на местата с по-малко туристи.

Как се определят тези норми на ходене? Това е теорията на Мусаид: „Те се зараждат основно от процеса на научаване. В началото е произволен. Първо, хората нямат никакви предпочитания за страна и се разминават еднакво както отляво, така и отдясно, в зависимост от ситуацията. След като това се повтори няколко пъти, пешеходците започват да пресъздават натрупания опит от предишни препречвания. Например, ако срещна трима души и избегна и тримата отдясно, то спонтанно ще избегна четвъртия от същата страна. Тази норма ще се разпространява от един човек на друг, защото всеки се е научил по един и същ начин и в крайна сметка това трябва да доведе до краен консенсус за избора на страна.“

Това е добър пример как спонтанното поведение на самоорганизиране може да се превърне в ефикасна система. Хората на пренаселени тротоари се филтрират в две отделни посоки, като пешеходна магистрала. Този поток е относително стабилен, докато някой не се подразни от бавното темпо и не реши да изпреварва, а тогава „лентите“ се разбиват и редът се погубва. Това показва, че отклоняването от нормите на поведение на тълпата може да е нещо лошо. Тълпата е умна, стига да е сплотена.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини