Градушка удари Княжево и Красно село, за утре обявиха жълт код в 13 области за гръмотевици и бури

  • 25 май 2015 20:07

  • 6674
  • 1
Градушка удари Княжево и Красно село, за утре обявиха жълт код в 13 области за гръмотевици и бури
© Булфото (архив)

Градушка се изсипа над столичните квартали Княжево и Красно село, съобщиха читатели на Novini.bg.

Градушката е била с големината на грахови зърна, а валежът в бил за 2-3 минути. Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за 13 области на страната за 26 май. Предупредителният код за потенциално опасно време ще е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ловеч, Габрово, Велико Търново , Русе, Търговище, Разград и Шумен, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В тези области ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици, съпроводени с временно усилване на вятъра. Възможни са и градушки.

Времето на 26 май ще се задържи неустойчиво. Временно гръмотевичната дейност ще затихне. Отслабване и спиране на преваляванията ще има след полунощ и в сутрешните часове. През по-голямата част на деня ще преобладава облачно време, с развитие на мощта купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици, съпроводени с временно усилване на вятъра. Възможни са и градушки. Температурите ще се понижат. Максималните ще са от 21 до 26 градуса, в София около 21 градуса. Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца, съобщават от НИМХ-БАН.

И по Черноморието времето ще е предимно облачно, очакват се краткотрайни превалявания и гръмотевици. Вятърът ще е до умерен, от югозапад, след обяд по южното крайбрежие - от югоизток. Максималните температури ще са между 20 и 23 градуса.

Температурата на морската вода е от 19 по северното, до 21 градуса по южното крайбрежие. Вълнението ще е около 2 бала.
Най-неустойчиво ще е в планините. Макар и с временни разкъсвания на облачността в предобедните часове, облачността ще е по-често значителна, предимно купесто-дъждовна, ще има краткотрайни, на места интензивни превалявания и гръмотевици.
Високите била често ще са в облачния слой. Вятърът ще е от югозапад, предимно умерен, но по време на буря, рязко ще променя сила и посока. Температурите слабо ще се понижат, на 1200 м надморска височина около 15 градуса, на 2000 м - 11 градуса.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6674 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чудят с е как да ни спасяват от опасни фарове

2015.05.28 | 20:31

1
Провели тестове за спиране на уврежданията на общия ни дом/тн Земя/с включени фарове и холограмни оръжия подават ч еима ниска ефективност на градушките срещу ново развъждани зверове с "огнени очи"/светодиодни ,лазерни и ксенонови/..Потрошихме Софето от градушки един ден и кво нищо..паК увреждат и все по яко..трябват други по жестоки мерки.. Напомням че "закона з а движение по пътищата "забранява движението с включени фарове през деня.По този закон са взели книжки и главнит е виновници у нас Алекси Стратиев и Алекси Кисяков да им с е отнемат книжките веднага ..

Добави коментар

Водещи новини