Удар от 240 волта убил миньора в Мадан

  • 25 май 2015 19:35

  • 1507
  • 1
Удар от 240 волта убил миньора в Мадан
© gettyimages

Удар от 240 волта прав ток е най-вероятната причина за смъртта на младия машинист в рудник „Петровица“ в Мадан.

Трагедията се разигра в края на работната смяна около 15.30 часа в петък на хоризонт 865, който е на километър и половина под земята, предава Смолян прес. 31-годишният Стефан Дюлев слизал от управлявания от него тролей, когато докоснал тролейния проводник, по който тече 240 волта прав ток."Най-вероятно е станало неволно, качил се е на буфера, който е на 60 см от земята и това го е вдигнало нагоре. Предполагам, че е искал да вземе нещо, което е оставил на машината и без да иска е докоснал с част от тялото си проводника. Всеки, който влиза в мините, първото което се задължава е да се пази от най-опасното – тока, тъй като е много силен, задвижва 60 тона композиция“, каза изпълнителният директор на „Горубсо“ – Мадан Сергей Атанасов.

От удара на електричеството мъжа си е глътнал езика пред очите на миньори, които излизали от участъка в края на смяната. Те се опитали да му помогнат, но машинистът издъхнал. „Първоначалните данни са, че причината за смъртта му е задушаване от блокирана дихателна дейност от тока, но ще изчакаме заключението на съдебния лекар от аутопсията да даде окончателния отговор“, каза Емилия Даракчиева от Инспекция по труда – Смолян.

Комисия от инспекцията е направила веднага проверка на мястото. „Първоначалните данни са за евентуален удар от ток, но по разследването се проверяват и всички евентуални други или съпътстващи причини, които са могли да доведат до инцидента – безопасност на труда, заболявания или други фактори“, каза прокурор Недко Симов от Окръжна прокуратура – Смолян. Стефан е родом от неделинско село. Загиналият има дете на шест години и половина, а съпругата му е бременна в седмия месец с второ дете. Той работил в мините от 9 месеца и половина. „Беше много съвестен, отговорен и схватлив. Много нелепа трагедия“, жалят семейството негови колеги.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1507 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.25 | 21:35

1
SMURT ZA BOIKO LAINOTO

Добави коментар

Водещи новини