Орешарски: Имахме план за спасение на КТБ, но нямаше политически консенсус за приемането му

  • 25 май 2015 18:43

  • 1759
  • 4
Орешарски: Имахме план за спасение на КТБ, но нямаше политически консенсус за приемането му
© Булфото

Ако трябва да бъда честен, доста неща не следях през последната година. Трябваше да си почина и да си направя равносметка. Рейтингите са капризно нещо. Смея да заявя, че при предишното правителство беше свършена доста работа.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър-председател Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. В последните 20 години често сменяхме законите, но днес системите не работят по-добре. Не трябва да се сменят толкова често законите. Трябва да се наблегне на тяхното спазване. Това важи и за съдебната система. Още през 2005 година започнахме да консолидираме нашето законодателство с европейското в съдебната сфера. Сегашното настояване за конституционни промени ми се вижда самоцелно. Не виждам анализ, който да покаже, че системата ще заработи по-добре след тези промени. Струва ми се, че с промяната на Конституцията се цели само смяната на Висшия съдебен състав. Без върховенство на закона ние няма да напреднем много. Няма държава в света, която да не е наложила върховенството на закона и да е останала бедна, категоричен беше Орешарски.

Много са факторите, които доведоха до сриването на КТБ. Не съм съгласен, че предишното правителство има вина. До 2009 година КТБ беше сравнително малка банка. Когато станах премиер, нещата вече не бяха така. Точно в този период трябва да търсим едни лоши банкови действия, които доведоха до разрастването на КТБ. В края на нашия управленски мандат БНБ изработи план, който щеше значително да минимизира загубите на КТБ. За съжалени на консултациите при президента този план не беше приет. Не се намери политически консенсус. Аз съм сред политиците, които искат да се разсекрети стенограмата от тази среща. Отправям призив към президента да направи това, каза още бившият министър-председател.

Противоречия между БСП и ДПС имаше още преди евроизборите. Това е нормално. Аз бях арбитър между двете партии. след евроизборите противоречията се задълбочиха и аз нямах повече възможности да арбитрирам, разкри Орешарски. За конфликтите поканете лидерите на двете партии. Те могат да обяснят по-добре от мен за техните противоречия, завърши той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1759 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
vseznaiko

2015.05.26 | 09:51

4
Plevnuy da pokazhe stenogramata.....i da se vidi koi s koi e
амуджа

2015.05.26 | 09:51

3
сега може да говори много ,когато е трябвало да деиства той си е пасувал ,да понесе отговорност сега 4е и стани6ев и той
gost neznaen

2015.05.26 | 09:51

2
И орешарски си изми ръцете като другите..няма какво да се коментира просто и той е компрометиран

2015.05.25 | 22:22

1
i toq pedal,kato kurvetinata Boika

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини