Киберархеолози спасяват унищожените от ИД паметници

  • 25 май 2015 17:35

  • 2578
  • 0
Киберархеолози спасяват унищожените от ИД паметници
©

Европейски „киберархеолози“ започнаха пресъздаването на разрушените от джихадистите на „Ислямска държава“ културни ценности – събират всички достъпни цифрови снимки и на тяхна основа строят подробни триизмерни модели на паметниците, съобщава ВВС News.

В средата на февруари 2015 г., когато в интернет попаднаха кадри с разрушените паметници в Мосул и Ниневия, инженерите аспиранти Чанс Каунур (Chance Coughenour) и Матю Винсент (Matthew Vincent) решили да ги пресъздадат с помощта на изпратени от доброволци снимки и фотограметрия, пише "МегаВселена".

С този термин в съвременната индустрия се обозначава културното наследство на техниката, в която двуизмерните снимки се превръщат в триизмерни с помощта на специална програма.

Така Каунур и Винсент стартирали „Проект Мосул“ (Project Mosul). Всеки, който преди е посещавал разрушените паметници и музеи, може да изпраща снимки там. Досега учените са получили повече от 700 снимки, с които девет доброволци пресъздали 15 паметници в 3D.

За да се увеличи максимално запасът от снимки (а с тях – и качеството на триизмерните модели), учените взели и видеозаписите, направени от „Ислямска държава“. Макар моделите да отстъпват по научна ценност на разработките, създадени със специално калибровани камери и лазерно сканиране, те ще помогнат на хората да видят какво е представлявал всеки артефакт. За жалост поради загубата на оригиналите учените никога няма да могат да разберат колко точни са техните копия.

Но дори в сегашната ситуация Винсент планира да не спира с цифровите копия и да премине към физическо възстановяване на загубените произведения на изкуството с помощта на 3D печат.

„Военните конфликти и природните катастрофи правят културното наследство изключително крехко. Съхраняването му във физическата реалност може да стане благодарение на цифрови сурогати“, отбелязва ученият.

През май 2015 г. „Ислямска държава“ стигна до античния град Палмира в Сирия, който служи като спирка за керваните, пресичащи Сирийската пустиня. Руините на Палмира са признати от ЮНЕСКО за паметници на Световното наследство.

В края на февруари т.г. групировката качи видео, на което джихадистите с чукове разрушават колекция от статуи и скулптури. Възрастта на артефактите е няколко хиляди години.

На 23 февруари стана известно, че ислямистите са взривили централната библиотека на град Мосул, унищожавайки 10 000 книги.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини